Monday, July 13, 2009

Συμφώνησαν να συζητούν

Συμφώνησαν να συζητούν


Με την δέσμευση να καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε διάλογο για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, έληξε στις 7μμ η συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, κατά την οποία εξετάστηκαν εκ νέου οι καταγγελίες της Marfin για κενά και αδιαφάνεια στο σύστημα. Η συνεδρίαση έγινε σε έντονα φορτισμένο κλίμα, με τον αντιπρόεδρο της Marfin, να εκτοξεύει πυρά για δικτατορικές πρακτικές της Κεντρικής Τράπεζας, και τον διοικητή της εποπτικής αρχής, να αμφισβητεί έντονα τις καταγγελίες του κ. Βγενόπουλου και να αφήνει αιχμές για τους λόγους μεταφοράς της έδρας της Marfin εκτός Κύπρου.

Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, όσο και άλλοι βουλευτές έπαιξαν τον ρόλο του πυροσβέστη, προσπαθώντας να κατευνάσουν τα πνεύματα, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης αποχώρησε μετά από τις τοποθετήσεις του κ. Βγενόπουλου. Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να συντονίσει το διάλογο, χωρίς όμως να τοποθετηθεί επί της ουσίας των θεμάτων που έχουν σχέση με θεσμικές αλλαγές στο σύστημα.

Τη συζήτηση ξεκίνησε ο υπουργός οικονομικών που απέφυγε καθόλη τη διάρκεια της τρίωρης συνεδρίας να τοποθετηθεί επί των καταγγελιών της Marfin, τονίζοντας ότι η ΚΤ είναι ανεξάρτητο όργανο. Αρκέστηκε σε μια γενική τοποθέτηση ότι «θα ήταν μεγάλη ικανοποίηση αν μπορούν να βρεθούν οι συναινετικοί τρόποι για να παραμείνει η Marfin στην Κύπρο».

Τον λόγο πήρε μετά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης. Αντιπαραβάλλοντας παλαιότερες με πιο πρόσφατες δηλώσεις του κ. Βγενόπουλου, ο κ. Ορφανίδης αμφισβήτησε σε ήπιο ύφος τις επικρίσεις της Marfin. Στα επίμαχα θέματα της τραπεζικής εποπτείας και των μετακινήσεων στελεχών της ΚΤ σε εμπορικές τράπεζες, ο κ. Ορφανίδης τόνισε ότι οι ενέργειες της Κεντρικής είναι απόλυτα συμβατές με το Σύνταγμα και με τους νόμους.

Στο θέμα της χρηστής διοίκησης, που κυριάρχησε το υπόλοιπο της συζήτησης, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι αυτό το θέμα ρυθμίζεται από το Σύνταγμα και τόνισε ότι πουθενά δεν λαμβάνονται αποφάσεις από σώματα όπου η πλειοψηφία ανήκει σε μη εκτελεστικά στελέχη – που ενδεχομένως να έχουν και συγκρούσεις συμφερόντων.

Οι τοποθετήσεις του κ. Ορφανίδη και η έντονη αμφισβήτηση των καταγγελιών της Marfin, προκάλεσαν αιχμηρές τοποθετήσεις του κ. Βγενόπουλου για «υπερεξουσίες» που υπάρχουν στην Κεντρική Τράπεζα και για «ενός ανδρός αρχή». Αφού εξέφρασε την απογοήτευση του γιατί η συζήτηση αναλώθηκε σε γενικολογίες, ο κ. Βγενόπουλος είπε ότι οι πρακτικές που ακολουθεί η εποπτική αρχή παραπέμπουν σε άλλες – δικτατορικές – εποχές, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής, που τον κάλεσε ματαίως να ανακαλέσει. Ο κ. Βγενόπουλος είπε ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα όπου ένα άτομο, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, αποφασίζει τόσο σημαντικά θέματα για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας.

«Εμείς που έχουμε μια τέτοια διάσταση με το διοικητή, δεν έχουμε περιθώριο να μείνουμε. Δεν τα λέω αυτά για να σας πείσω να αλλάξετε κάτι, αλλά επειδή αυτά που λέω θα έχουν τεράστια βλάβη στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βγενόπουλος, την ίδια ώρα που ο κ. Αγγελίδης αποχωρούσε.

Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής όσο και άλλοι βουλευτές επιχείρησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα ζητώντας τόσο από τον Υπουργό όσο και από τον Διοικητή να συναινέσουν στην έναρξη ενός διάλογου για επίλυση των όποιων θεσμικών θεμάτων υπάρχουν από τη συζήτηση.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι από αύριο κιόλας η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συντονίσει ένα διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο κ. Ορφανίδης είπε ότι η ΚΤ είναι υπέρ του διαλόγου και ότι βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις τράπεζες. Τόνισε ότι ο διάλογος πρέπει να μη δίνει την εντύπωση ότι ευνοεί συγκεκριμένα συμφέροντα και πρέπει να περιλαμβάνει και αντιπροσώπους τόσο των άλλων τραπεζών όσο και του συνδέσμου τους. «Έχω σοβαρή διαφωνία για τον τρόπο που διεξήχθηκε η συζήτηση: όταν μιλούμε για διάλογο για βελτίωση εποπτικού συστήματος, είναι αντιδεοντολογικό να συζητούμε συζήτηση μεταξύ εποπτευομένου και επόπτη», είπε ο κ. Ορφανίδης.

Ο κ. Ορφανίδης επανέλαβε ότι δεν έχει πειστεί ότι η φυγή της έδρας της Marfin εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μετόχων της Τράπεζας και διερωτήθηκε αν ο πραγματικός λόγος που θέλει να φύγει η Marfin «είναι ο δικτατορικός διοικητής». «Δηλαδή αυτό είναι το πρόβλημα του συστήματος;», ρώτησε.

Κάνοντας αναφορά στον Υπουργό Οικονομικών, κατέληξε ότι ο όποιος διάλογος πρέπει να γίνει στη βάση του σεβασμού της ανεξαρτησίας της ΚΤ, για να μην δίνονται λανθασμένα μηνύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής δεσμεύθηκε να εντατικοποιηθεί η συζήτηση τους επόμενους μήνες με τη συμμετοχή των θεσμικών αρχών και όλων των εμπλεκόμενων μερών για εξέταση των θεσμικών θεμάτων. Στο σημείο αυτό έκανε παρέμβαση ο κ. Βγενόπουλος που εξήγησε ότι υπάρχουν δυόμισι μήνες περιθώριο για τη διεξαγωγή του διαλόγου, μετά τους οποίους η απόφαση για μεταφορά της έδρας θα είναι μη αναστρέψιμη.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |