Monday, July 13, 2009

Ανεργιακό μπουμ λόγω τουριστικού σοκ

Ανεργιακό μπουμ λόγω τουριστικού σοκ


Στην πιθανότητα περαιτέρω αύξησης της ανεργίας στην Κύπρο αναφέρεται στην τελευταία της έκθεση για την αγορά εργασίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην μηνιαία της έκθεση για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η Κομισιόν αναφέρεται στην απότομη αύξηση που παρουσιάζει η ανεργία στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες. Υπό το φως της απότομης συρρίκνωσης της τουριστικής βιομηχανίας, η Επιτροπή προειδοποιεί ότι σε περίπτωση επαλήθευσης των σεναρίων για μείωση των τουριστικών αφίξεων κατά 20%, θα ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στην εποχιακή απασχόληση.

Όπως αναφέρεται, τα τελευταία στοιχεία που καλύπτουν την περίοδο Μαΐου/Ιουνίου 2009, δείχνουν την επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να αυξάνεται, οι θέσεις εργασίας συνεχίζουν να μειώνονται και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να ανακοινώνουν σημαντικές περικοπές προσωπικού. Παρά το ότι οι ενδείξεις για την απασχόληση τους επόμενους μήνες δεν είναι θετικές, εντούτοις υπάρχουν αυξημένα σημάδια ότι η φάση της χειροτέρευσης θα είναι μετριοπαθής. Συγκεκριμένα, το οικονομικό κλίμα περιλαμβανομένων των προσδοκιών των επιχειρήσεων για την απασχόληση και τις προσδοκίες των καταναλωτών για την ανεργία, παρόλο που είναι απαισιόδοξο, δείχνει σημάδια βελτίωσης.

Οι πιέσεις στην αγορά εργασίας ασκούνται από τα μέσα του 2008, ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Η εργοδότηση στην ΕΕ μειώθηκε κατά 1,3% το τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το τρίμηνο του 2008. Μείωση της απασχόλησης παρατηρείται σε όλες τις χώρες, με πιο έντονη στις βαλτικές χώρες, την Ιρλανδία και την Ισπανία

Η ανεργία στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 385 χιλιάδες το Μάιο φθάνοντας τα 21,5 εκ. άτομα. Το ποσοστό της ανεργίας έφθασε το 8,9%.

Για την Κύπρο, σημειώνεται ότι παρόλο που είναι η μόνη χώρα στην οποία αναμένεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης, η ανεργία το Μάιο του 2009 αυξήθηκε κατά 1,8% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2008, φθάνοντας το 5,3%.

Το ποσοστό αυτό, ωστόσο, είναι από τα πιο χαμηλά στην Ευρώπη, αναφέρεται στην έκθεση.

Η Επιτροπή αναφέρεται και στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούνιο του 2009 που έφθασε τις 17,9 χιλ., σημειώνοντας ωστόσο ότι η αύξηση είναι πιο μετριοπαθής σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Για το ΑΕΠ της Κύπρου, σημειώνεται ότι παρέμεινε σταθερό τους τελευταίους μήνες. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται από την Επιτροπή να περιοριστεί από 3,7% το 2008, στο 0,3% το 2009 και στο 0,7% το 2010.

Την επιβράδυνση της ανάπτυξης, αναφέρεται, επηρεάζει η πορεία του τουρισμού. Τα τουριστικά έσοδα που αποτελούν το 15% του κυπριακού ΑΕΠ μειώθηκαν κατά 11,7% το πεντάμηνο του 2009 σε σχέση με πέρσι. «Οι αρχές φοβούνται μαζική πτώση ύψους 20% στις τουριστικές αφίξεις κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, γεγονός που αναμένεται να έχει δραματικές επιπτώσεις για την εποχιακή απασχόληση στο νησί», τονίζει η Επιτροπή.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |