Monday, July 13, 2009

Η SEC ελέγχει τα πορτοφόλια των χρηματιστών

Η SEC ελέγχει τα πορτοφόλια των χρηματιστών



Η αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου Κεφαλαιαγοράς (SEC) θα έχει, πλέον, τη δύναμη να ελέγχει τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν χρηματιστές, dealers και επενδυτικοί σύμβουλοι, σύμφωνα με πρόταση που κατέθεσε προς ψήφιση το υπ. Οικονομίας των ΗΠΑ.

Το υπουργείο αποκάλυψε σειρά νόμων οι οποίοι αποτελούν τμήμα «της προσπάθειας επιβολής νέων κανόνων, προκειμένου ο τρόπος λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος να καταστεί περισσότερο δίκαιος για καταναλωτές αλλά και επενδυτές».

Ρόλος της SEC θα είναι να διασφαλίσει ότι τα προγράμματα αποζημιώσεων δεν στηρίζουν διαστρεβλωμένες επενδυτικές συμβουλές, όπως προβλέπει σχέδιο νόμου το οποίο έχει κατατεθεί προς ψήφιση στο Κογκρέσο.

Ταυτόχρονα –αν και αυτό θεωρείται ότι μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα- η SEC θα έχει τη δυνατότητα να «αποζημιώνει» όσους είναι πρόθυμοι να τις δώσουν πληροφορίες. Οι αποζημιώσεις θα προέρχονται από ένα ειδικό fund που έχει δημιουργηθεί και στο οποίο κατευθύνονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε εισηγμένες εταιρείες.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομίας, κ. Michael Barr, μέσω του νέου νόμου «η SEC θα έχει στην κατοχή της τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να ελέγχει πλήρως τις αποζημιώσεις, τις πρακτικές πωλήσεων, τυχόν σύγκρουση συμφερόντων και πόσο όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν τους επενδυτές».


Όπως τόνισε η επικεφαλής της SEC, κ. Mary Schapiro «με την επιβολή σκληρών στάνταρντ θα έχουμε τη δυνατότητα να επιβάλλουμε στους χρηματιστές να θέσουν ως πρωταρχικό τους σκοπό το συμφέρον των επενδυτών».

Άλλωστε η SEC είναι από τις ομοσπονδιακές αρχές που «βγήκαν νικήτριες» από την αναμόρφωση που πραγματοποίησε η κυβέρνηση Obama.

euro2day.gr

No comments:

Share |