Wednesday, June 17, 2009

ΕΤΕ: Πως σχολίασαν την αύξηση οι Goldman Sachs, Merrill Lynch, KBW

ΕΤΕ: Πως σχολίασαν την αύξηση οι Goldman Sachs, Merrill Lynch, KBW

«Η Εθνική ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,25 δις ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 12% της συνολικής της κεφαλαιοποίησης. Η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών στα 11,3 ευρώ είναι 45% χαμηλότερη από το κλείσιμο της Δευτέρας (20,49 ευρώ). Δεδομένου ότι η ΕΤΕ είχε ήδη μια άνετη κεφαλαιακή θέση, η είδηση ήλθε ως έκπληξη κατά τη γνώμη μας».

«Ο αριθμός των μετοχών θα αυξηθεί κατά 22% με 111 εκατ. νέες μετοχές. Η συνεπαγόμενη άνοδος κατά 194 μονάδες βάσης του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 (στο 9,5% από 7,5%) και του δείκτη Tier 1 (στο 11,7% από 9,9%) δίνει στην Εθνική μια από τις ισχυρότερες κεφαλαιακές βάσεις στην Ευρώπη».

«Αν υποθέσουμε ότι τα νέα κεφάλαια δεν θα έχουν απόδοση, εκτιμούμε ότι το deal θα αραιώσει τα κέρδη ανά μετοχή για τους σημερινούς μετόχους κατά 11% την περίοδο 2009-11. Αν υποθέσουμε ότι τα νέα κεφάλαια θα έχουν απόδοση 4,5% (αυτή του 10ετούς κρατικού ομολόγου στην Ελλάδα) η αραίωση των κερδών ανά μετοχή θα είναι της τάξης του 5%».

«Τα καίρια ζητήματα είναι 1) η στρατηγική της διοίκησης, πως θα επενδυθούν τα νέα κεφάλαια, 2) τα πιθανά ρίσκα μιας εξαγοράς, δεδομένης της στρατηγικής της τράπεζας να επεκταθεί στο εξωτερικό, 3) πιθανή ανάγκη για μεγαλύτερο μαξιλάρι για να αντιμετωπιστεί μια επιδείνωση της οικονομίας και της ποιότητας του ενεργητικού».

Keefe Bruyette Woods

«Η ΕΤΕ έχει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και την καλύτερη επάρκεια κεφαλαίων στην Ελλάδα και από τα υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια καιροσκοπική κίνηση άντλησης κεφαλαίων ενόψει πιθανών εξαγορών και συγχωνεύσεων στον άξονα επέκτασης στη ΝΑ Ευρώπη, κάτι που ενέχει ρίσκα αλλά και ευκαιρίες».

«Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου διευρύνει τη διαφορά στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 ανάμεσα στην Εθνική και τις άλλες ελληνικές τράπεζες όπως η Alpha και η Eurobank, οι οποίες έχουν χαμηλότερους δείκτες και μεγαλύτερη συμμετοχή της κυβέρνησης μέσω προνομιούχων μετοχών από ότι η ΕΤΕ. Αυτό θα τις πιέσει να βελτιώσουν τα ίδια τους κεφάλαια. Από ευρωπαικής σκοπιάς πρόκειται για μια καιροσκοπική κεφαλαιακή ενίσχυση από θέση ισχύος».

Merrill Lynch

«Μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η ΕΤΕ θα έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 κατά 2% - 2,5% υψηλότερο από τις άλλες ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα δημιουργήσει πίεση στους ανταγωνιστές της να αυξήσουν και τα δικά τους κεφάλαια. Εξακολουθούμε να προτιμούμε την Εθνική από τον ανταγωνισμό δεδομένης της ισχυρής κεφαλαιακής της βάσης, των καλύτερων προοπτικών κερδοφορίας και της έκθεσης της στην Τουρκία περισσότερο από τη ΝΑ Ευρώπη».

«Η ΑΜΚ προσδίδει στην ΕΤΕ στρατηγική ευελιξία να αναπτύξει την παρουσία της ταχύτερα, τόσο σε οργανικό επίπεδο όσο και μέσω εξαγορών, αν και όχι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η κίνηση της ΕΤΕ δεν ήταν μια απόλυτη έκπληξη, καθώς είχαμε επισημάνει ότι οι άλλες ελληνικές τράπεζες πιθανότατα θα στρέφονταν στην αγορά για να αντλήσουν κεφάλαια».

Ο οίκος ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 22,4 ευρώ για τη μετοχή από τα 19.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |