Wednesday, June 17, 2009

Δουλειά χωρίς μισθό για ένα μήνα ζητά από τους εργαζόμενους η British Airways

Δουλειά χωρίς μισθό για ένα μήνα ζητά από τους εργαζόμενους η British Airways

Ένα ακραίο μέτρο για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση πρότεινε η British Airways στους υπαλλήλους της. Η εταιρεία έκανε στους 30.000 εργαζόμενους της μέσω mail την πρόταση να μην αμειφθούν για ένα μήνα, προκειμένου να βοηθήσουν την εταιρεία να μειώσει τις δαπάνες της. Πρώτος που ακολούθησε την προτροπή είναι το ανώτατό διευθυντικό στέλεχος Γουίλι Γουέλς, ο οποίος ωστόσο παίρνει 61,000 λίρες το μήνα.


Η πρόταση προβλέπει συγκεκριμένα ότι οι υπάλληλοι μπορούν «εθελοντικά» να προσφερθούν να μην πληρώνονται για περίοδο από μία εβδομάδα ως ένα μήνα. Τα χρήματα θα αφαιρούνται από τους μισθούς των επόμενων τριών ως έξι μηνών.

Η πρόταση μάλιστα αυτή είναι βελτιωμένη καθώς η αρχική ήταν να μην πληρώνονται για έναν μήνα, αλλά καθώς προσέλκυσε μόνο 1.000 «εθελοντές» απεσύρθη και επανήλθε σε πιο «ευέλικτη» μορφή.

Η British Αirways έχει ανακοινώσει ότι αρκετοί από τους υπαλλήλους έχουν δεχτεί την πρόταση, ωστόσο – όπως είναι φυσικό – οι αντιρρήσεις είναι περισσότερες και προέρχονται τόσο από εργαζόμενους, όσο και από σωματεία. Αεροσυνοδοί και εργαζόμενοι στις αποσκευές, με τους οποίους μίλησε το BBC απορρίπτουν το σχέδιο.

«Ο Γουίλι Γουώλς μπορεί να μη δουλέψει για έναν μήνα, όμως τα δικά μας στελέχη δεν μπορούν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του σωματείου της BA Unite.

«Λέμε όχι. Ένα μεγάλο όχι. Όλοι είναι επί ποδός πολέμου. Δεν πρόκειται να το δεχτούμε. Θα ήθελα πολύ να πάρω ένα μήνα άδεια χωρίς αποδοχές, αλλά δεν έχω την πολυτέλεια να το κάνω» λέει εργαζόμενος στις αποσκευές της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η British Airways κατέγραψε για το 2008 απώλειες ύψους 401 εκατομμυρίων λιρών – τις μεγαλύτερες εδώ και 25 χρόνια, λόγω των λιγότερων επιβατών και των τιμών του πετρελαίου. Μέχρι στιγμής οι επιβάτες έχουν μειωθεί κατά 4.3 μέσα στο 2009, ενώ οι επιβάτες που ταξιδεύουν πρώτη θέση ή business class έχουν μειωθεί κατά 17.7 στο αντίστοιχο διάστημα.

COSMO.GR

No comments:

Share |