Wednesday, June 17, 2009

Η κρίση κτυπά τις δόσεις δανείων

Η κρίση κτυπά τις δόσεις δανείων


Η αυξανόμενη ανεργία και η συρρίκνωση της δραστηριότητας στον τομέα ακινήτων αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αποπληρώνουν τα δάνεια τους, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Το τελευταίο οικονομικό δελτίο της ΚΤ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, επιχειρεί εκ νέου να ακτινογραφήσει την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και να εντοπίσει τους δυνητικούς κινδύνους που υπάρχουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι κίνδυνοι που εντοπίζει το δελτίο σχετίζονται άμεσα με την απότομη επιβράδυνση της κυπριακής οικονομίας. Οι τεχνοκράτες της ΚΤ εκτιμούν ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 0,4% το 2009 και στο 0,7% το 2010. Σημειώνουν με νόημα ότι «οι κίνδυνοι για το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ διαφαίνονται να είναι μεγαλύτεροι προς τα κάτω και ενδεχομένως να συμβάλουν σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το κεντρικό σενάριο».

Η επιβράδυνση της οικονομίας αναμένεται να εκθέσει τις τράπεζες σε αυξημένες επισφάλειες δυσκολεύοντας τις αποπληρωμές δανείων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ΚΤ ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επιδράσεις της ανεργίας στην ικανότητα των νοικοκυριών να αποπληρώνουν τα δάνεια τους. «Μια περαιτέρω επιδείνωση του εγχώριου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα όσον αφορά την αγορά εργασίας, ενδεχομένως, να εκθέσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών σε μεγαλύτερους κινδύνους και να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ικανότητά τους να αποπληρώνουν τα δάνειά τους», αναφέρεται στο δελτίο.

Το ύψος των επιτοκίων αποτελεί περαιτέρω κίνδυνο για το σύστημα, αφού όπως παραδέχεται η ΚΤ, είναι αρκετά ψηλότερο από ότι το αντίστοιχο της ευρωζώνης. «Tα υψηλά επίπεδα των επιτοκίων των δανείων στην Κύπρο, σε σύγκριση με άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητα των νοικοκυριών να εξυπηρετούν τα δάνειά τους», αναφέρει το δελτίο.

Η επιβράδυνση της οικονομίας δεν θα επηρεάσει μόνο τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις. Η ΚΤ ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις της εγχώριας οικονομικής ύφεσης στον κλάδο κατασκευών, στον οποίο οι τράπεζες αναδεικνύεται ότι έχουν μεγάλη έκθεση.

Αν και η έκθεση δεν παραλείπει σε ορισμένα σημεία να τονίσει την αυστηρότητα του εποπτικού πλαισίου που υπάρχει στην Κύπρο, οι τεχνοκράτες της ΚΤ παρουσιάζονται έντονα προβληματισμένοι από το ύψος των πιστωτικών ανοιγμάτων που έκαναν πέρσι οι τράπεζες στον κλάδο κατασκευών. Σύμφωνα με το δελτίο, «τα τραπεζικά δάνεια προς τον εγχώριο ευρύτερο τομέα των ακινήτων παρουσίασαν σημαντική άνοδο κατά 65,4% κατά την περίοδο Μαρτίου 2008-Μαρτίου 2009 και συνιστούσαν το 20,1% των συνολικών τραπεζικών δανείων προς κατοίκους Κύπρου».

Ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στον κατασκευαστικό κλάδο έφθασε το 27% και στον κλάδο διαχείρισης ακινήτων το 107%. Ήδη, οι επιχειρήσεις του κλάδου άρχισαν να καθυστερούν τις δόσεις τους, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αυξάνονται σημαντικά σε 3,6% του συνόλου των χορηγήσεων στον κλάδο, έναντι 2,2% που ήταν το Σεπτέμβριο.

Σημαντικό κίνδυνο για το σύστημα αποτελεί η απότομη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στον κλάδο, που καθιστά δύσκολη την αποπληρωμή των μεγάλων δανείων που έλαβαν οι επιχειρήσεις του τομέα.

Όσο για τις τιμές ακινήτων, η ΚΤ εκτιμά ότι θα έχουν «μικρή μείωση» το 2009, μετά από άνοδο 13% το 2008 και 15% το 2007.


STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |