Wednesday, June 17, 2009

ΗΠΑ: Νέα αρχή για την προστασία των καταναλωτών

ΗΠΑ: Νέα αρχή για την προστασία των καταναλωτών


Στη δημιουργία μια ειδικής υπηρεσίας για την προστασία των καταναλωτών (Consumer Financial Protection Agency) προχωρά η κυβέρνηση Ομπάμα, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αναθεώρησης των αμερικανικών κανονισμών από τη δεκαετία του 1930.

Η νέα υπηρεσία, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα από τον Αμερικανό πρόεδρο, θα έχει την εξουσία να απαγορεύει «άδικους όρους και πρακτικές», να τιμωρεί επιχειρήσεις με πρόστιμα και να θεσπίζει κανονισμούς για τον καθορισμό υψηλότερων προτύπων για τις χρηματοοικονομικές εταιρείες, αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

«Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε κάποιον που θα είναι επικεντρωμένος και υπεύθυνος για την προστασία των καταναλωτών, είτε πρόκειται για τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου, είτε για τις υποθήκες ή τις πιστωτικές τους κάρτες», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, χθες, σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television.

Το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου αναμένεται να αποστερήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από ορισμένες εξουσίες της. Σημειώνεται ότι η Fed έχει κατηγορηθεί από πολλούς βουλευτές, ότι δεν απαγορεύει – όπως οφείλει – τις άδικες ενέργειες και απάτες στον τομέα των καταναλωτικών δανείων.

Βάσει του ανωτέρω σχεδίου, η Fed θα είναι υπεύθυνη ελέγχου των εταιρειών, μια πιθανή κατάρρευση των οποίων θα έπληττε το χρηματοοικονομικό σύστημα.

«Σε κάποιες περιπτώσεις, επεκτείνουμε ελαφρώς τις εξουσίες της Fed. Σε άλλες περιπτώσεις, θα την ανακουφίσουμε από κάποιες αρμοδιότητες, για παράδειγμα, στη μεριά των καταναλωτών», επεσήμανε ο Ομπάμα.

Η εκπρόσωπος της Fed, Μισέλ Σμιθ, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |