Monday, May 11, 2009

ΗΠΑ: Από το τρίτο τρίμηνο η ανάκαμψη

ΗΠΑ: Από το τρίτο τρίμηνο η ανάκαμψη

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2009 αναμένεται να ξεκινήσει η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, ενώ το ποσοστό ανεργίας θα κορυφωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, η μέση πρόβλεψη των αναλυτών στο newsletter Blue Chip Economic Indicators Μαΐου κάνει λόγο για συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 2,8% το 2009 και ανάπτυξη της τάξεως του 1,9% το 2010.

Η πτώση του ΑΕΠ αναμένεται να μετριασθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2009, έπειτα από τη σημαντική συρρίκνωση που κατεγράφη το τέταρτο τρίμηνο του 2008 και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, επισημαίνεται στην έκθεση. Η ανάκαμψη εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από το τρίτο τρίμηνο.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν, κατά μέσο όρο, στο δεύτερο τρίμηνο ετήσια συρρίκνωση της τάξεως του 1,7%, 0,4 ποσοστιαία μονάδα περισσότερο απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί ένα μήνα νωρίτερα.

«Κατά τον τελευταίο μήνα υπήρξαν νέες ενδείξεις ότι η πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας αρχίζει να επιβραδύνεται, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η οικονομία για βγει από την ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο αυτής της χρονιάς», επισημαίνεται στο newsletter.

Όσον αφορά στην ανεργία, οι οικονομολόγοι αναμένουν πως θα ανέλθει στο 10% το πρώτο τρίμηνο του 2010, έναντι 9,8% που προέβλεπαν στην έρευνα του Απριλίου.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |