Monday, May 11, 2009

Τρύπα ΦΠΑ στον κρατικό κορβανά

Τρύπα ΦΠΑ στον κρατικό κορβανά


Σήμα κινδύνου εκπέμπει η ροή εσόδων από έμμεσους φόρους για την πορεία των δημοσίων οικονομικών. Τα στοιχεία Απριλίου δείχνουν πως η κατανάλωση συνεχίζει να παρουσιάζει μείωση σε σχέση με πέρσι, ανοίγοντας μεγάλες τρύπες στον κρατικό κορβανά. Όταν κατέθετε τον προϋπολογισμό του 2009 στη βουλή, ο Χαρίλαος Σταυράκης ανέμενε αύξηση στα έσοδα από έμμεσους φόρους της τάξης του 5,5%. Η αύξηση θα προερχόταν κυρίως από την ενίσχυση των εισροών από φόρους κατανάλωσης και από το φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ).

Το κούμπωμα όμως των καταναλωτών αφήνει ξεκρέμαστους τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Αντί αύξηση, τα έσοδα από έμμεσους φόρους παρουσιάζουν σημαντική μείωση 4,7%, χωρίς να δείχνουν την παραμικρή τάση ανάκαμψης. Το Τμήμα Τελωνείου εισέπραξε €756 εκ. το πρώτο τετράμηνο έναντι €793 εκ. που είχε εισπράξει πέρσι. Μέχρι στιγμής το κράτος εισπράττει κατά μέσο όρο €10 εκ. λιγότερα από όσα πέρσι.


Οι έμμεσοι φόροι αποτελούν περίπου το 50% των συνολικών εσόδων του κράτους.

Η μείωση στις εισπράξεις από το ΦΠΑ, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των έμμεσων φόρων, περιορίζεται στο 3,8% τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους. Προβληματίζει όμως τους επιτελάρχες του υπουργείου Οικονομικών γιατί είναι η καλύτερη ίσως ένδειξη για τις τάσεις που υπάρχουν στην ιδιωτική κατανάλωση. Οι προβλέψεις του υπ. Οικονομικών για το ρυθμό ανάπτυξης, που έχουν αμφισβητηθεί έντονα μετά τη δημοσίευση χαμηλότερων προβλέψεων από την Ευρ. Επιτροπή και το IMF, στηρίζονται σε εκτιμήσεις για ήπια επιβράδυνση – αντί συρρίκνωση – της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Πέραν των απωλειών από το ΦΠΑ, το κράτος εισέπραξε φέτος γύρω στα €8 εκ. λιγότερα από το φόρο οχημάτων. Η κρίση που υπάρχει στην αγορά αυτοκινήτου μείωσε τα έσοδα στα €35 εκ. έναντι €43 εκ. που ήταν πέρσι.

Επιπρόσθετες ανησυχίες για τα δημοσιονομικά μεγέθη προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η ροή εσόδων από άμεσους φόρους, που παρουσιάζει μείωση 10% ή €46 εκ. το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με πέρσι. Ο φετινός προϋπολογισμός προέβλεπε αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους κατά 6,3%.

Συνολικά, ο προϋπολογισμός προέβλεπε επίσης πλεόνασμα ίσο με το 0,7% του ΑΕΠ. Το υπουργείο αναθεώρησε την πρόβλεψη του και αναμένει έλλειμμα 0,8%. Στις δικές της προβλέψεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανεβάζει το έλλειμμα στο 1,9% του ΑΕΠ, εκτιμώντας ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,3% αντί 2,1% που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |