Tuesday, April 28, 2009

XAK: +57% κόντρα στα macro

Πάζλ για ριψοκίνδυνους παίκτες αποτελεί για τους εγχώριους αναλυτές η κατακόρυφη άνοδος του κυπριακού χρηματιστηρίου τις τελευταίες έξι βδομάδες, που συνεχίζει να αγνοεί την απότομη επιδείνωση της εγχώριας οικονομίας αλλά και τα πρώτα σημάδια των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουν φέτος οι εγχώριες τράπεζες. Οι αναλυτές εκφράζουν έντονη ανησυχία τόσο για το ρυθμό ανάπτυξης όσο και για την εταιρική κερδοφορία και εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να αποτυπωθούν τα νέα δεδομένα στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι πρόσφατες εκτιμήσεις του IMF για το ενδεχόμενο μηδενικής ανάπτυξης το 2009, τα δεδομένα που δημιουργούνται στην αγορά ακινήτων αλλά και το χθεσινό profit warning της Ελληνικής, τα κέρδη της οποίας πλήγηκαν από την αύξηση των επισφαλειών και τη συρρίκνωση των εσόδων.

Από τις 6 Μαρτίου, όταν το ΧΑΚ βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό, το ΧΑΚ παρουσίασε άνοδο 57%. Οι αναλυτές αποδίδουν την αύξηση σε εξωγενείς παράγοντες, κυρίως στην αύξηση που παρατηρείται στις διεθνείς αγορές.

«Το ΧΑΚ ανακάμπτει λόγω του ότι υπάρχει άνοδος στο εξωτερικό», ανέφερε στη StockWatch, ο διευθυντής Διαχείρισης Κεφαλαίων στη Marfin CLR Χρίστος Καλογέρης. «Αυτή η άνοδος προέρχεται από τα μέτρα στήριξης των οικονομιών και τραπεζών και προεξοφλεί ότι μεγάλες τράπεζες δεν θα χρεοκοπήσουν. Η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κύπρο παραμένει, κάτι που θα επηρεάσει την πορεία του χρηματιστηρίου. Σίγουρα τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει εδώ. Είναι νωρίς να μιλάμε ακόμη για ανάκαμψη λόγω της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία που αναπόφευκτα επηρεάζει όλους τους τομείς της δικής μας οικονομίας», κατέληξε.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο αναλυτής της Mega Equity, Γιώργος Βακής. «Δεν άρχισε η ανάκαμψη στο ΧΑΚ. Αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω υποχώρηση των τιμών των μετοχών λόγω των αρνητικών μακροοικονομικών δεδομένων. Είναι συγκυριακή η αύξηση που παρατηρείται και αποδίδεται στις μεγάλες κυβερνητικές παρεμβάσεις ξένων χωρών», τόνισε.

Ο αναλυτής της SAFS Holdings, Αλέκος Σεργίδης, είναι πιο αισιόδοξος για την πορεία του ΧΑΚ. «Στο σύντομο μέλλον, οι τιμές των μετοχών θα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά, δεν αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες άνοδοι ή μεγάλες πτώσεις», σημείωσε, για να τονίσει ότι η άνοδος που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα οφείλεται στα θεωρητικά καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν κάποιες ξένες τράπεζες. Επίσης, πρόσθεσε, παρατηρείται κάποια διόρθωση από το overshooting που είχε η αγορά.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |