Tuesday, April 28, 2009

Ην. Βασίλειο: Σε υψηλό 15 μηνών ο όγκος πωλήσεων λιανοπωλητών

Ην. Βασίλειο: Σε υψηλό 15 μηνών ο όγκος πωλήσεων λιανοπωλητών



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Απροσδόκητη αύξηση εμφάνισε ο όγκος των πωλήσεων των λιανοπωλητών του Ηνωμένου Βασιλείου και μάλιστα στο υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2008, χάρη στις πωλήσεις-ρεκόρ στα τρόφιμα και τις ισχυρές πωλήσεις στα υποδήματα και τα δερμάτινα είδη, σύμφωνα με την Συνομοσπονδία της Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI).

Η έρευνα της διεύθυνσης διανομής και εμπορίου του CBI, ανέφερε πως ο δείκτης λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε στο +3 τον Απρίλιο από -44 το Μάρτιο. Ο δείκτης αποτελεί τη διαφορά μεταξύ του ποσοστού των λιανοπωλητών που εμφανίζουν αύξηση στις πωλήσεις και αυτών με κάμψη.

Το αποτέλεσμα της έρευνας αποτέλεσε έκπληξη για τους οικονομικούς αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires και ανέμεναν το δείκτη να διαμορφωθεί στο -40.

Το CBI ανέφερε πως η μεταβολή στο μέγεθος από το Μάρτιο στον Απρίλιο ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία του δείκτη. Σημειώνεται πως ο δείκτης ξεκίνησε την απαρίθμηση από τον Ιούλιο του 1983. Ωστόσο, η συνομοσπονδία προειδοποίησε πως η αύξηση δεν αποτελεί ένδειξη ανάκαμψης της αγοράς.

"Η καλή προσέλευση των καταναλωτών στα μαγαζιά λόγω του Πάσχα επηρεάσθηκε από τα μεγέθη της λιανικής τον Απρίλιο, ωστόσο αν και αποτελεί αισιόδοξη εξέλιξη, δεν σηματοδοτεί ανάκαμψη στην αγορά” ανέφερε ο Andy Clarke, πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου του CBI και γενικός διευθυντής λειτουργιών της ASDA Group Ltd.

"Καθώς η ανεργία αυξάνει και η ανάπτυξη στα κέρδη υποχωρεί, οι καταναλωτές παραμένουν ιδιαίτερα ανήσυχοι, ενώ οι λιανοπωλητές εκτιμούν πως οι πωλήσεις θα υποχωρήσουν εκ νέου το Μάιο” επισήμανε ο ίδιος.

Αναφορικά με το μέλλον, η έρευνα του CBI έδειξε πως περιμένει το δείκτη να διαμορφωθεί στο -15 το Μάιο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα μεταξύ της 25ης Μαρτίου και της 15ης Απριλίου. Συνολικά 143 εταιρείες συμμετείχαν.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |