Tuesday, April 28, 2009

Κάτω από τα 900 δολάρια ο χρυσός

Κάτω από τα 900 δολάρια ο χρυσός

Με απώλειες διαμορφώθηκε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο των ανησυχιών που προκαλεί η γρίπη των χοίρων για την κατανάλωση. Σε περίπτωση που η κατανάλωση αρχίζει να υποχωρεί και πάλι, ο πληθωρισμός θα ακολουθήσει την ίδια πορεία, γεγονός που αποστρέφει τους επενδυτές από τα μέταλλα που τα χρησιμοποιούν περισσότερο για προστασία από τις πληθωριστικές πιέσεις. Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού διαμορφώθηκαν κατά 1,6% χαμηλότερα, φτάνοντας στα 893,60 δολάρια η ουγγιά. Την ίδια πορεία ακολούθησαν και τα υπόλοιπα μέταλλα, με το ασήμι κλείνει κατά 4,5% χαμηλότερα στα 12,40 δολάρια, την πλατίνα κατά 5,4% στα 1.088 δολάρια, και το παλλάδιο στα 217,45 δολάρια, κατά 5% χαμηλότερα.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν ο υιός της γρίπης των χοίρων εξελιχθεί σε πανδημία, τότε η οικονομική ανάκαμψη θα αναβληθεί για πολύ αργότερα, αφού πέραν των θυμάτων, θα διακοπούν και οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ πολύ σημαντικών εταίρων παγκοσμίως. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι φωνές που θεωρούν ότι η αισιοδοξία της επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας θα πληγεί από τα θύματα και το φόβο που θα προκαλέσει μια δυσοίωνη εξέλιξη του υιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους αναλυτές που εξέφρασαν ανησυχίες, μερίδα αυτών δήλωσε την εμπιστοσύνη του στην αγορά, αναφέροντας ότι σε δύσκολες περιόδους ο χρυσός κερδίζει, ενώ επισήμαναν ότι από το 2000 η τιμή του «κίτρινου μετάλλου» έχει τριπλασιαστεί, αφού από τότε κλείνει συνέχεια με ετήσια κέρδη.

REPORTER.GR

No comments:

Share |