Tuesday, April 28, 2009

OPEC: Δεν αναμένεται νέα μείωση της παραγωγής στη συνάντηση του Μαΐου

OPEC: Δεν αναμένεται νέα μείωση της παραγωγής στη συνάντηση του Μαΐου


ΤΟΚΥΟ (Dow Jones) – Τα κράτη μέλη Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OPEC) από τη Μέση Ανατολή υποστήριξαν την περασμένη Κυριακή πως στις αγορές πετρελαίου υπάρχει υπερπροσφορά, ωστόσο ο Οργανισμός είναι μάλλον απίθανο να προχωρήσει σε νέα μείωση των ποσοστώσεων στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα.

“Υπάρχει πλεόνασμα στην αγορά, αλλά αυτό δε σημαίνει πως οδεύουμε σε νέες περικοπές στην παραγωγή. Πρέπει να περιμένουμε”, δήλωσε στο Dow Jones Newswires ο υπουργός πετρελαίου του Κουβέιτ, Sheikh Ahmad Al Abdullah Al Sabah.

Ο υπουργός του Κουβέιτ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις στο περιθώριο συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας Ασιατικών Χωρών (Asian Ministerial Energy Roundtable) στο Τόκιο, στην οποία παρέστησαν 21 αντιπρόσωποι παραγωγών και καταναλωτριών χωρών, συμπεριλαμβανομένων έξι υπουργών από χώρες του OPEC και δύο διεθνών οργανισμών.

Τα σχόλια του υπουργού ήρθαν σε συνέχεια ανακοινώσεων από άλλα μέλη του OPEC που ανέφεραν ότι δεν αναμένονται νέες μειώσεις της παραγωγής στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στη Βιέννη για τις 28 Μαΐου.

Ωστόσο, είναι σαφές πως σημαντικοί υπουργοί, ανάμεσά τους και ο Σαουδάραβας, είναι ανήσυχοι για τις ανισορροπίες στην αγορά πετρελαίου.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali Naimi, υποστήριξε πως στην αγορά υπάρχει “σίγουρα υπερπροσφορά”, η οποία όμως τελικά θα υποχωρήσει, μια δήλωση που ενδεχομένως ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς να θεώρησαν ότι υποδεικνύει την ανάγκη ανάληψης νέων παρεμβάσεων στην παραγωγή.

Το σχόλιό του απαντήθηκε από τον ομόλογό του από το Κατάρ, Abdullah bin Hamad Al Attiyah, ο οποίος δήλωσε πως είναι αναγκαία η ρεαλιστική αντιμετώπιση της κατάστασης στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ανισορροπίες στις αγορές και υπερπροσφορά

Ο OPEC διατήρησε αμετάβλητη την παραγωγή του στη συνάντηση του Μαρτίου, επικαλούμενος τις ανησυχίες για την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Την περασμένη Παρασκευή, ο γενικός γραμματέας του OPEC, Abdalla Salem El-Badri, δήλωσε πως δεν περιμένει από τον οργανισμό να αποφασίσει μείωση της παραγωγής στην επόμενη συνάντηση των μελών του, παρά τις ενδείξεις μείωσης της ζήτησης και αύξησης των αποθεμάτων σε σημαντικές καταναλώτριες χώρες.

Ο OPEC πρέπει να εφαρμόσει την συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου για μείωση της παραγωγής κατά 4,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως πριν προβεί σε νέες περικοπές, πρόσθεσε ο El-Badri.

Ο Οργανισμός έχει μειώσει την παραγωγή του περίπου κατά 80%, ή κατά 3,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε σχέση με τα επίπεδα παραγωγής του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, τα υφιστάμενα επίπεδα της παραγωγής είναι αμετάβλητα από το Μάρτιο, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του OPEC, ο οποίος υποστήριξε ότι η εφαρμογή των ποσοστώσεων πρέπει να ξεπεράσει το 90% πριν αποφασιστεί νέος γύρος μειώσεων.

Ο OPEC αντιμετωπίζει παράλληλα την περαιτέρω αποδυνάμωση των θεμελιωδών μεγεθών από τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που μπορεί να οξύνει τις διαφορές μεταξύ των μελών όσον αφορά τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση της παραγωγής.

Ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν, Gholam Hossein Nozari, ανέφερε στην Τεχεράνη την Κυριακή πως η ζήτηση πετρελαίου παρουσιάζει συνήθως πτωτική πορεία αυτήν την περίοδο του έτους, σχολιάζοντας: “Την άνοιξη συνήθως τα αποθέματα καταγράφουν άνοδο”.

Ωστόσο και αυτός εμφανίζεται επιφυλακτικός στα σχόλια του αναφορικά με τις μελλοντικές ενέργειες του OPEC. “Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση της οικονομίας και τις συνθήκες της αγοράς στην επόμενη συνεδρίαση του OPEC το Μάιο. Θεωρούμε ότι έως τότε θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης για να λάβουμε αποφάσεις”, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |