Monday, April 13, 2009

Μεικτά πρόσημα στη Wall εν αναμονή εταιρικών αποτελεσμάτων

Μεικτά πρόσημα στη Wall εν αναμονή εταιρικών αποτελεσμάτων

Με μεικτά πρόσημα τελικά έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, αφού η αρχική απαισιοδοξία που προκάλεσε η αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Chevron για τα κέρδη της, αντισταθμίστηκε από τις εκτιμήσεις για καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα από τον τραπεζικό κλάδο της Wall Street, μεταστρέφοντας ολοκληρωτικά την τελευταία ώρα το κλίμα μεταξύ των επενδυτών. Τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται στα οικονομικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου που αναμένονται αυτή την εβδομάδα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται αυτά των Citigroup, Goldman Sachs και JPMorgan.Οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές παρέμεινα κλειστές και σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα των Καθολικών.

O Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,33% στις 8.050,48 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.653,31 μονάδες με ανοδο 0,05% και τέλος ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,23% στις 858,38 μονάδες.

Ο MSCI Asia Pacific νωρίτερα σήμερα σημείωσε άνοδο 0,5%.

Τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών. Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan και General Electric συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιριών που θα ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα τα αποτελέσματα του πρώτου οικονομικού τριμήνου. Citigroup και Bank of America κατέγραψαν κέρδη 25% και 12% αντίστοιχα, ενώ η Goldman Sachs ενισχύθηκε κατά 5,2%, μετά τη σύσταση των αναλυτών της Citigroup για «αγορά» των μετοχών της.

Όσον αφορά την πορεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου, οι Citigroup, Bank of America και JPMorgan ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι πραγματοποίησαν θετικό ξεκίνημα το 2009, ενώ η Wells Fargo ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι «αρχίζει να διαφαίνεται βελτίωση» στην οικονομία. Παρόλα αυτά τα κέρδη των εταιριών του S&P αναμένεται να καταγράψουν συνολικά συρρίκνωση 38% στο α΄ τρίμηνο. Για το β΄ τρίμηνο αναμένεται κάμψη 31%, ενώ για το γ΄ 18%.

Στο «κόκκινο» (-3,5%) βρέθηκε η Chevron, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή των ΗΠΑ. Τα κέρδη πρώτου τριμήνου αναμένεται να σημειώσουν κάμψη έναντι των 4,9 δις. δολαρίων στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας. Η τιμή του αμερικανικού αργού που πουλούσε η εταιρία υποχώρησε κατά 63% στα 33,37 δολάρια το βαρέλι στο α΄ τρίμηνο, ενώ του φυσικού αερίου στα 4,45 δολάρια, με κάμψη 41%. Απώλειες 1,9% κατέγραψε και η Exxon Mobil.

«Βουτιά» 20% για τη μετοχή της Genworth Financial καθώς έχασε την προθεσμία να λάβει χρήματα από το κυβερνητικό πρόγραμμα διάσωσης TΑRP, με μετατροπή της σε τράπεζας συμμετοχών.

Απώλειες 15% για τις μετοχές της General Motors, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών την πιέζει να καταθέσει αίτηση αναγκαστικής χρεοκοπίας ως την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Στόχος πλέον είναι η GM να είναι έτοιμη στην περίπτωση που δεν καταφέρει να επιτύχει μία συμφωνία με τους μετόχους της για την ανταλλαγή χρεών περίπου 28 δισ. δολαρίων με τίτλους της εταιρείας, καθώς και με την Ένωση των εργατών στην αυτοκινητοβιομηχανία. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μίας νέας εταιρείας, η οποία θα αγοράσει τα «υγιή» περιουσιακά στοιχεία της GM μετά την αίτηση χρεοκοπίας.

Στο -17% κινήθηκε και η μετοχή της MEMC Electronic Materials που ανακοίνωσε πτώση 57% στις πωλήσεις της στα 214 εκατ. δολάρια.

Στο -6,3% βρέθηκε και η μετοχή της Boeing η οποία ανακοίνωσε ότι από τον Ιούνιο του 2010 προχωρά σε μείωση της μηνιαίας παραγωγής αεροσκαφών 777 σε πέντε από επτά, ενώ τα κέρδη της στο πρώτο τρίμηνο εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένα κατά 38 σεντ.

Απώλειες κατέγραψε και η Blockbuster, καθώς η Harvard Management, η δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχος της εταιρίας, ανακοίνωσε ότι δεν έχει πλέον μερίδιο στην εταιρία.

Από την άλλη, κέρδη 9,1% κατέγραψε η Express Scripts, η οποία ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εξαγορά της Wellpoint έναντι του ποσού των 4,68 δις. δολαρίων. Στο +8,3% βρέθηκαν και οι μετοχές της Wellpoint.

REPORTER.GR

No comments:

Share |