Monday, April 13, 2009

Ένεση ρευστότητας €1 δισ. στις τράπεζες

Ένεση ρευστότητας €1 δισ. στις τράπεζες


Σε νέα έκδοση χρεογράφων διάρκειας 8 μηνών ύψους €1 δισ. και με επιτόκιο 1,5% προχωρεί εντός μιας εβδομάδας η κυβέρνηση σε μια νέα προσπάθεια να τονώσει τη ρευστότητα που υπάρχει στο τραπεζικό σύστημα, συμβάλλοντας στη μείωση των δανειστικών επιτοκίων που χρεώνουν οι τράπεζες. Στο πλαίσιο άσκησης πίεσης προς την κατεύθυνση μείωσης των δανειστικών επιτοκίων αποφασίστηκε επίσης να δημοσιοποιείται μήνα παρά μήνα το μέσο δανειστικό και καταθετικό επιτόκιο τόσο των τραπεζών όσων και των συνεργατικών ιδρυμάτων.

Ύστερα από ευρεία σύσκεψη των δύο υπουργών Οικονομικών και Εμπορίου με εκπροσώπους των τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη το παράθυρο ευκαιρίας που της παρέχει η ΕΚΤ «στα πλαίσια διαχείρισης του δημόσιου χρέους αποφάσισε την έκδοση βραχυπρόθεσμων χρεογράφων ύψους €1 δισ. διάρκειας 8 μηνών με λήξη το τέλος Δεκεμβρίου και με επιτόκιο 1,5% ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του δημοσίου και η επαναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους τους επόμενους λίγους μήνες».

Η κυβέρνηση είχε προβεί σε παρόμοια κίνηση πριν τέσσερις μήνες, καταθέτοντας €1,4 δισ. στις τράπεζες τον Ιανουάριο. Έκτοτε, όμως, τα δανειστικά επιτόκια συνέχισαν να ανεβαίνουν, παρά τη σημαντική μείωση των καταθετικών επιτοκίων.

Όπως ανέφερε σήμερα ο κ. Σταυράκης, τα γραμμάτια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα ώστε να αντλήσουν φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1,25% κερδίζοντας έτσι 0,25%. Επιπρόσθετα, τόνισε, πως η κυβέρνηση δεσμεύεται να καταθέσει το €1 δισ. στις τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα με επιτόκιο κατάθεσης 1,75%, άρα μπαίνει στην αγορά επιπρόσθετη ρευστότητα, είπε, με στόχο την αποκλιμάκωση των δανειστικών επιτοκίων.

Παράλληλα εξήγησε, «προχωρεί και η έκδοση €1 δισ. πενταετών ομολόγων στο εξωτερικό τα οποία θα απευθυνθούν κατά κύριο λόγο σε επενδυτές του εξωτερικού και αυτά τα χρήματα στο βαθμό που θα έρθουν από το εξωτερικό θα λειτουργήσουν ως μια επιπρόσθετη ένεση ρευστότητας στην οικονομία».

Ο κ. Σταυράκης κληθείς να τοποθετήσει χρονικά την ημερομηνία μείωσης των επιτοκίων περιορίστηκε να πει ότι «οι τράπεζες και τα συνεργατικά θα ξεκινήσουν μια συντονισμένη προσπάθεια αποκλιμάκωσης των επιτοκίων».

Κληθείς επίσης να σχολιάσει κατά πόσο είναι δουλειά της κυβέρνησης να παρεμβαίνει προς την κατεύθυνση μείωσης των επιτοκίων, απέδωσε τις προσπάθειες που καταβάλλονται εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών στη σημασία που έχει για τους απλούς πολίτες η μείωση των επιτοκίων, αν και, όπως επανέλαβε, ο εποπτικός ρόλος των τραπεζών ανήκει στην ΚΤ.

Ο υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, από την πλευρά του επεσήμανε ότι το συνεργατικό κίνημα θα συμβάλει θετικά προς τη μείωση των επιτοκίων.

Σε δηλώσεις όμως προέβη και ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου Τραπεζών, Μιχάλης Καμμάς, ο οποίος επεσήμανε ότι «οι τράπεζες δεσμεύτηκαν ενώπιον των υπουργών ότι σύντομα θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Εφόρου Συνεργατικών Ιδρυμάτων, Κωνσταντίνου Λύρα ότι δηλαδή «τα 116 συνεργατικά θα ανταποκριθούν σε αυτή την προσπάθεια».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |