Monday, April 13, 2009

ΗΠΑ: Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών οδηγεί την General Motors να καταθέσει αίτηση χρεωκοπίας έως την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με τους Τάιμς της Ν. Υό

ΗΠΑ: Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών οδηγεί την General Motors να καταθέσει αίτηση χρεωκοπίας έως την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με τους Τάιμς της Ν. Υόρκης.



Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών οδηγεί την General Motors να καταθέσει αίτηση αναγκαστικής χρεωκοπίας έως την 1η Ιουνίου, μολονότι η αυτοκινητοβιομηχανία έχει δηλώσει δημοσίως πως θα μπορούσε να ανασυνταχθεί χωρίς την προσφυγή στα δικαστήρια, τονίζεται σε χθεσινό δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Η εταιρεία, που έχει ενταχθεί στο σχέδιο σωτηρίας επιχειρήσεων του αμερικανικού δημοσίου, έχει διαταχθεί από την ομάδα επιθεωρητών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η οποία επιβλέπει την εξυγίανσή της, να μειώσει τις δαπάνες της και να μειώσει τα χρέη της προκειμένου να έχει δικαίωμα να εισπράξει τη βοήθεια.

Αναφερόμενη σε καλά πληροφορημένες πηγές, η εφημερίδα κάνει λόγο πως προκρίνεται η λύση για μία γρήγορη «χειρουργική» χρεωκοπία της GM.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι προετοιμασίες σκοπεύουν να εξασφαλίσουν ότι η αίτηση χρεωκοπίας της GM θα είναι έτοιμη στην περίπτωση που δεν καταφέρει να επιτύχει μία συμφωνία με τους μετόχους της για την ανταλλαγή χρεών περίπου 28 δισ.δολαρίων με τίτλους της εταιρείας, καθώς και με την Ένωση των εργατών στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Το υπό μελέτη σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μίας νέας εταιρείας, η οποία θα αγοράσει τα «καλά» περιουσιακά στοιχεία της GM μετά την αίτηση χρεωκοπίας, τονίζουν οι Τάιμς.

Τα λιγότερο επιθυμητά στοιχεία, όπως μοντέλα που δεν έχουν ζήτηση, εργοστάσια κ.ο.κ. θα παραμείνουν στην παλαιά εταιρεία και θα εκποιηθούν σε κάποιο χρονικό διάστημα, τονίζεται στο άρθρο.

Στελέχη του υπουργείου μελετούν επίσης μία δυνητική λύση, κατά την οποία η βιώσιμη GM θα «μπαινοβγαίνει» στο πρόγραμμα χρεωκοπίας για διάστημα μόλις δύο εβδομάδων, επωφελούμενη και χρησιμοποιώντας τα 5 με 7 δισ.δολάρια που προβλέπονται από το ομοσπονδιακό πρόγραμμα χρηματοδότησης, τονίζει ανώνυμη πηγή στους Τάιμς.

Τόσο η εταιρεία, όσο και το υπουργείο Οικονομικών απέφυγαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |