Monday, April 13, 2009

Ασία: Τα πρώτα σημάδια υποχώρησης της ύφεσης

Ασία: Τα πρώτα σημάδια υποχώρησης της ύφεσης


Dow Jones – Η οικονομία της Ασίας στέλνει τα πρώτα της σινιάλα πως η χειρότερη περίοδος της κρίσης είναι κοντά στο τέλος της ή ήδη έχει τελειώσει οδηγώντας τις αγορές σε λιγότερο δυσοίωνες εκτιμήσεις.

Η ανάκαμψη στο μεταποιητικό τομέα της Κίνας και τα βελτιωμένα εμπορικά στοιχεία από την Νότια Κορέα και την Ταϊβάν έχουν αναθερμάνει τις ελπίδες για ανάκαμψη των οικονομιών της περιοχής. Ακόμα και η Ιαπωνία έχει δείξει κάποια ενθαρρυντικά σημάδια στα σχέδια της για βιομηχανική παραγωγή.

“Αυτά μπορούν να θεωρηθούν ως ΄σημάδια ανάκαμψης΄”, σύμφωνα με τα λόγια του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, τα οποία αφήνουν ελπίδες για αντιστροφή του κλίματος στο δεύτερο μισό του 2009,” τονίζει ο οικονομολόγος της Action Economics στη Σιγκαπούρη, David Cohen.

Σημάδι βελτίωσης του οικονομικού κλίματος αποτελεί η άνοδος του δείκτη MSCI Asia Pacific πάνω από 20% τον τελευταίο μήνα. Παρομοίως, ο δείκτης credit default swap Markit iTraxx Asia, που αποτελεί μέτρο για την αποφυγή κινδύνου, υποχώρησε κατά 50 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα σε σχέση με τις 20 Μαρτίου οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του.

Στις αγορές ομολόγων, η αύξηση του ενδιαφέροντος για μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνου έχει γίνει έκδηλη καθώς πολλοί επενδυτές έχουν εγγραφεί στον πρόσφατο χείμαρρο ομολόγων σε δολάρια που έχουν εκδοθεί offshore από ασιατικές εταιρείες και πιστωτές κυβερνήσεων.

Η Ν. Κορέα συγκέντρωσε 3 δισ. δολάρια από πωλήσεις κρατικών ομολόγων, με τις συνολικές προσφορές να φτάνουν τα 7 δισ. δολάρια, με κόστος το οποίο οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν λογικό.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατούσε το Σεπτέμβριο, όταν η Σεούλ αναγκάστηκε να ακυρώσει τη δημοπρασία ομολόγων αξίας 1 δισ. δολαρίων επειδή οι επενδυτές ζητούσαν απόδοση μεγαλύτερη από αυτή που η κυβέρνηση ήταν διατεθειμένη να πληρώσει.

“Για τους νέους εκδότες που εισήλθαν στην αγορά πριν από έξι μήνες, η ρευστότητα ήταν πολύ μικρή, ενώ οι δευτερογενείς αγορές ήταν αρκετά ευμετάβλητες. Επιπλέον, ο προσδιορισμός του τιμήματος για τη σύναψη συγκεκριμένων συμφωνιών ήταν αρκετά δύσκολος,” τονίζει ο Roel Jansen, ο οποίος συμμετέχει στη διαχείριση ασιατικού χρέους ύψους 2,5 δισ. δολαρίων ως senior investment manager στην ING Investment Management.

Οπωσδήποτε, το βελτιωμένο outlook είναι εύθραυστο και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πως οι κυβερνητικές δαπάνες διεθνώς και τα προγράμματα διάσωσης επηρεάζουν τη ροή των πιστώσεων, τα ποσοστά απασχόλησης και τη συμπεριφορά των καταναλωτών.

“Υπάρχει ακόμα κίνδυνος για λιγότερο ευνοϊκή ανταπόκριση από τους πολιτικούς εάν ξαναέρθουν στο προσκήνιο προβλήματα με τις τράπεζες,” σημειώνει ο Jansen.

Επιβράδυνση συρρίκνωσης των ΑΕΠ

Τουλάχιστον μέχρι τώρα, υπάρχει αυξανόμενο consensus ανάμεσα στους οικονομολόγους πως οι πρόσφατη πτώση σε βασικούς οικονομικούς δείκτες θα επιβραδυνθεί σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Η Ιαπωνία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και η δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου, αναμένεται να εμφανίσει μικρότερο ρυθμό επιβράδυνσης τα επόμενα τρίμηνα.

Η Royal Bank of Scotlandεκτιμά πως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ιαπωνίας θα συρρικνωθεί κατά 11,5% το πρώτο σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008 οπότε και συρρικνώθηκε κατά 12,7%. Το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο η RBS αναμένει το ΑΕΠ της Ιαπωνίας να συρρικνωθεί κατά 2,7% και 0,1% αντίστοιχα.

Η Nomura International Ltd. Αναβάθμισε την προηγούμενη εβδομάδα τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Ν. Κορέας κάνοντας λόγο για συρρίκνωση 4% έναντι 6%, γεγονός που “αντανακλά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία του πρώτου τριμήνου και την εκτίμηση πως η οικονομία θα ξεφύγει από το χειρότερο επίπεδό της το τρίτο τρίμηνο”.

Οι εξαγωγές της Ν. Κορέας υποχώρησαν κατά 21,2% το Μάρτιο σε σχέση με το Μάρτιο του 2008, αλλά αυξήθηκαν κατά 11,5% σε σχέση με το Φεβρουάριο. Η Ταϊβάν ανακοίνωσε πως οι εξαγωγές της μειώθηκαν κατά 35,7% το Μάρτιο, ειδικότερα όσον αφορά τα ηλεκτρονικά προϊόντα, ωστόσο ενισχύθηκαν σε σχέση με το Φεβρουάριο κατά 23,8%.

Η Ν. Κορέα και η Ταϊβάν δέχθηκαν πλήγμα από την κατάρρευση της διεθνής ζήτησης των μεταποιημένων και ηλεκτρονικών προϊόντων που παράγουν αποτέλεσμα του οποίου ήταν η κατακόρυφη πτώση της παραγωγής.

“Αυτό που έχει σημασία για να καταλάβουμε εάν οι εξαγωγές έχουν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο τους είναι η μεταβολή σε μηνιαία βάση, και τα τελευταία στοιχεία φανερώνουν αυτό ακριβώς το γεγονός,» σημειώνει ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών για την Ασία της ING στη Σιγκαπούρη, Tim Condon.

Η Μαλαισία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε πως εξαγωγές μειώθηκαν κατά 15,9% σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο, σημαντικά λιγότερο από την πτώση 28% του Ιανουαρίου. Σημειώνοντας πως τα μεγέθη ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, μερικοί οικονομολόγοι απέδωσαν τις αυξημένες παραδόσεις φορτίων σε σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, όπως η Κίνα.

Στην Κίνα, οι εξαγωγές παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, αλλά οι οικονομολόγοι πιστεύουν ολοένα και περισσότερο πως η Τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχει αλλάξει πορεία. Αυτό αποτελεί ευχάριστη είδηση για τις άλλες χώρες της περιοχής, καθώς οι βιομηχανίες τους βασίζονται στις εξαγωγές, οπότε η αύξηση της ζήτησης από την Κίνα θα έχει ιδιαίτερα θετικές συνέπειες για αυτές.

Ο επίσημος δείκτης PMI (purchasing manager) της Κίνας την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε τις 50 μονάδες για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες, γεγονός που φανερώνει επέκταση της μεταποιητικής δραστηριότητας.

“Αυτό ενδεχομένων αντανακλά τη θετική ανταπόκριση στα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα που πάρθηκαν για την εξισορρόπηση της πτώσης των εξαγωγών,” υποστηρίζει ο Cohen της Action Economics.

Υπάρχουν πολλές αποδείξεις πως η εγχώρια ζήτηση της Κίνας διαχωρίζεται από τις εξαγωγές, σύμφωνα με την HSBC, η οποία έχει παρατηρήσει βελτιώσεις στον τραπεζικό δανεισμό, στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη, στις πωλήσεις οχημάτων, στη χρήση ηλεκτρισμού, στις επενδύσεις για υποδομές και τις εισαγωγές εμπορευμάτων.

Για το σύνολο της Ασίας, υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας.

“Η προοπτική για γρήγορη αύξηση της ανεργίας και την επιστροφή του αποπληθωρισμού είναι οι μεγαλύτεροι εγχώριοι κίνδυνοι για μία ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο, αλλά δεν πρέπει να υπερεκτιμηθούν σε αυτό το στάδιο,” αναφέρει η HSBC στην τριμηνιαία οικονομική έκθεσή της για την Ασία.


CAPITAL.GR

No comments:

Share |