Thursday, April 2, 2009

Ελλάδα: Στα 8 δισ. ευρώ οι οφειλές των ξενοδόχων προς τις τράπεζες

Με 8 δισ. ευρώ οφειλές προς τις τράπεζες ξενοδόχοι και τουριστικοί επιχειρηματίες, αισθάνονται ήδη την ύφεση, αφού οι κρατήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στο ναδίρ, και τα κεφάλαια κίνησης είναι ανύπαρκτα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Νίκος Αγγελόπουλος μιλώντας στο Capital.gr ζητά να υπάρξει πακέτο στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων στα πρότυπα του ΤΕΜΠΜΕ με επιδοτούμενα δάνεια για κεφάλαιο κίνησης.

«Πρέπει να δοθούν δάνεια στις βιώσιμες επιχειρήσεις, με τραπεζικά κριτήρια. Να χρηματοδοτηθούν για κεφάλαια κίνησης ώστε να περάσουν τη δύσκολη 2ετία που ακολουθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν απειλητικά πάνω τα 9.500 ξενοδοχεία (όλων των κατηγοριών) και τις 45.000 επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων.

Τα δάνεια που «τρέχουν», οι «παγωμένες» γραμμές πίστωσης, οι επιταγές που κινδυνεύουν να «σφραγιστούν», οι κρατήσεις που δεν ανακάμπτουν, οι σκέψεις για υιοθέτηση ελαστικού ωραρίου, συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό.

Το προεδρείο του ΣΕΤΕ έχει συναντηθεί με τους επικεφαλής των τραπεζών Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Αγροτική, Marfin, και Εμπορική, προκειμένου να βρεθούν λύσεις για τον δανεισμό των τουριστικών επιχειρήσεων.

Και με επιστολή του ο ΣΕΤΕ προς τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου ζητά τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τον τουρισμό. Ή πιο απλά να δοθεί ρευστό στις επιχειρήσεις.

Το πάντα «συγκρατημένο» στις προβλέψεις του ΙΤΕΠ (Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων), εκτιμά ότι φέτος θα χαθούν 69.000 με 144.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με επιστολή της προς τον διοικητή της ΤτΕ κ. Προβόπουλο, καταγγέλλει την «ασφυκτική και αντιεπιχειρηματική πρακτική που ακολουθούν ορισμένες τράπεζες, έναντι πολλών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων επιδεινώνοντας τη θέση τους».

Κλειστά ξενοδοχεία, λουκέτα, δάνεια

Αυτό το Πάσχα θα λειτουργήσει μόλις το 30% των ξενοδοχειακών μονάδων. Δηλαδή τα 7 στα 10 ξενοδοχεία θα παραμείνουν κλειστά. Όμως θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 15 Μαΐου, για να μάθουμε πόσα ξενοδοχεία θα παραμείνουν κλειστά για όλη τη σεζόν, αφού η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι και η τελευταία για τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού. Και στο τέλος του έτους θα υπάρξει η πρώτη καταμέτρηση αυτών που άντεξαν τον πρώτο χρόνο της τουριστικής ύφεσης.

Οι επικεφαλής των ενώσεων τουρισμού αποφεύγουν τις προβλέψεις για «λουκέτα» λόγω χρεών προς τις τράπεζες. Και εκτιμούν πως θα υπάρξει κυβερνητικό σχέδιο ενίσχυσης των βιώσιμων επιχειρήσεων.

Οι ιδιοκτήτες των 9.500 ξενοδοχειακών μονάδων, οφείλουν στις τράπεζες περί τα 8 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται ωστόσο πως οι τράπεζες θα συναινέσουν στην υιοθέτηση λύσεων (πάγωμα οφειλών κλπ), μέχρι να περάσει η δύσκολη 2ετία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάποιες υπερδανεισμένες μονάδες δεν απειλούνται με κλείσιμο. Μείζον πρόβλημα στον κλάδο είναι και οι επιταγές, που δεν μπορούν να καλυφθούν. Υπάρχουν τράπεζες που για να δώσουν παράταση στο χρόνο εξόφλησης των επιταγών ζητούν νέες υποθήκες.

Μείωση σε αφίξεις, έσοδα και απολύσεις

Το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στον τουρισμό φαίνεται και από τη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), σύμφωνα με την οποία:

* Μείωση στις αφίξεις 5% μεταφράζεται σε απώλεια τουριστικών εσόδων της τάξης του 13% με 15% και απώλεια 69.000 θέσεων εργασίας.

* Μείωση των αφίξεων 10% θα σημάνει απώλεια σε έσοδα 18%-20% και 96.000 απολύσεις.

* Μείωση των αφίξεων κατά 15%, ρίχνει κάτω τα τουριστικά έσοδα κατά 23% με 25% και 144.000 απολύσεις.

Μάλιστα το ΙΤΕΠ χαρακτηρίζει και ως αισιόδοξα τα παραπάνω σενάρια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί η κάμψη στις αφίξεις να είναι μεγαλύτερη. Επιπλέον σημειώνει πως διεθνώς ο τουρισμός βρίσκεται σε περίοδο ύφεσης, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού να προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του –2% με 0%.

ΠΟΞ προς ΤτΕ «σώστε τον τουρισμό»

Την άμεση παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου ζητά με επιστολή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ανδρέας Ανδρεάδης «προκειμένου να αποτραπούν δυσάρεστες εξελίξεις στον ξενοδοχειακό κλάδο και κατά προέκταση στην ελληνική οικονομία, καθώς ορισμένες τράπεζες ακολουθούν ασφυκτική πολιτική προς τις επιχειρήσεις του κλάδου επιδεινώνοντας τη θέση τους».

Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Ανδρεάδης: σε πολλές περιπτώσεις, ορισμένες τράπεζες, είτε αρνούνται να χορηγήσουν τα αιτούμενα κεφάλαια (επικαλούμενες εσωτερικές εγκυκλίους), είτε δράττονται της ανάγκης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων να αποκτήσουν αυξημένη ρευστότητα (κεφάλαια κίνησης, προεξόφληση επιταγών, δάνεια έναντι οφειλών του δημοσίου κλπ) αρχικά αρνούμενες να την χορηγήσουν και τελικά χορηγώντας την υπό την προϋπόθεση επαναδιαπραγμάτευσης των όρων και των υφιστάμενων (και εξυπηρετούμενων κανονικά) δανειακών συμβάσεων, κυρίως με την αύξηση των spreads κατά 1-2 μονάδες ή και περισσότερο.

«Είναι προφανές ότι σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία τόσο η άρνηση χορήγησης ρευστότητας, όσο και η χορήγησή της με την ανωτέρω αναφερόμενη επιβάρυνση, επιφέρουν ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα καθώς δημιουργούν επιπρόσθετα εμπόδια στη λειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων επιδεινώνοντας την ρευστότητα τους, την ανταγωνιστικότητά τους, αλλά και τη διαπραγματευτική τους θέση απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΞ, προειδοποιώντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση αυτή «ενδέχεται να οδηγήσει ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην κατάρρευση επιφέροντας αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την αγορά εργασίας της χώρας».

CAPITAL.GR

No comments:

Share |