Thursday, April 2, 2009

Αύξηση πληθωρισμού στο 1,08%

Αύξηση πληθωρισμού στο 1,08%


Αύξηση του πληθωρισμού παρατηρήθηκε το Μάρτιο στην Κύπρο, έπειτα από επτά μήνες συνεχούς υποχώρησής του. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός τον τρίτο μήνα του έτους αυξήθηκε στο 1,08%, σε σύγκριση με πληθωρισμό 0,66% το Φεβρουάριο του 2009 και 4,7% τον περσινό Μάρτιο.

Η αύξηση του πληθωρισμού αποδίδεται κυρίως στις τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών που έχουν μεγάλη βαρύτητα στο δείκτη. Ο τομέας τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση που έφθασε το 9,01% και ακολούθησε ο τομέας της υγείας με άνοδο 6,86% και ο τομέας των εστιατορίων και ξενοδοχείων με 6,18%. Αύξηση 5,12% σημείωσε και ο τομέας της εκπαίδευσης.

Αντίθετα, σημαντική μείωση ύψους 8,76% σημείωσε ο τομέας των μεταφορών ενώ κατά 4,08% και 2,81% αντίστοιχα σημείωσαν οι τομείς ένδυσης και υπόδησης και στέγασης, ύδρευσης, ηλεκτρισμού – υγραερίου.

Σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2009, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,43%. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με την Υπηρεσία, κυρίως σε αυξήσεις στις τιμές των ειδών ένδυσης και υπόδησης λόγω της λήξης των χειμερινών εκπτώσεων καθώς και σε αυξήσεις στις τιμές ορισμένων λαχανικών και φρούτων. Μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές του ηλεκτρισμού και του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2009 ο Δείκτης σημείωσε αύξηση 1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |