Thursday, April 2, 2009

Στο 1,25% το επιτόκιο ευρώ

Στο 1,25% το επιτόκιο ευρώ


Στις προσδοκίες ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν ελεγχόμενες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ, δικαιολογώντας την απόφαση της νομισματικής αρχής να μειώσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,25%. Στην εισαγωγική του ομιλία μετά τη συνεδρία του συμβουλίου της ΕΚΤ, ο κ. Τρισέ σημείωσε ότι η απόφαση λαμβάνει υπόψη τις προσδοκίες ότι οι πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν ελεγχόμενες αντανακλώντας την ουσιαστική μείωση των τιμών των αναλώσιμων αγαθών και την αδύναμη οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη και διεθνώς.

Σε σχέση με τις πληθωριστικές προσδοκίες, υπογράμμισε ο κ. Τρισέ, οι διαθέσιμοι δείκτες σε μεσοπρόθεσμο προς μακροπρόθεσμο επίπεδο, συμβαδίζουν με το στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό κάτω αλλά κοντά στο 2%

Όπως σημείωσε, τα τελευταία οικονομικά δεδομένα καθώς και οι πληροφορίες από έρευνες, επιβεβαιώνουν ότι η διεθνής οικονομία, περιλαμβανομένης της ευρωζώνης, διέρχεται σοβαρή επιβράδυνση. «Τόσο η διεθνής ζήτηση όσο και η ζήτηση στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνει πολύ αδύναμη το 2009, προτού ανακάμψει το 2010. Μετά τη σημερινή απόφαση, αναμένουμε ότι η σταθερότητα των τιμών θα διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα, υποστηρίζοντας την αγοραστική δύναμη της ευρωζώνης και των νοικοκυριών. Το Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει να διασφαλίζει τις πληθωριστικές προσδοκίες μεσοπρόθεσμα ώστε να υποστηρίζεται η ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη αλλά και η χρηματοοικονομική σταθερότητα. Αναλόγως, θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε όλες τις εξελίξεις από πολύ κοντά στο προσεχή μέλλον», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Τρισέ, η ουσιαστική μείωση των τιμών των αναλώσιμων αγαθών από το καλοκαίρι του 2008, υποστηρίζει το καθαρό εισόδημα και συνεπώς την κατανάλωση. «Επιπρόσθετα, η εξωτερική όσο και η εγχώρια ζήτηση θα επωφεληθεί σημαντικά από τα μακροοικονομικά “ερεθίσματα” αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να αποκαταστήσουν το χρηματοοικονομικό σύστημα εκτός και εντός ευρωζώνης», είπε.

Η απόφαση για μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, ανεβάζει τη συνολική μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, κατά 300 μονάδες βάσης από τον Οκτώβριο του 2008.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |