Thursday, April 2, 2009

ΚΤ: Κάτω του 2% η ανάπτυξη

ΚΤ: Κάτω του 2% η ανάπτυξη


Κάτω από το 2% ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης προβλέπει για το 2009 ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης. Σε γραπτό κείμενο το οποίο διαβάστηκε ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΥΠΟΙΚ η οποία συνεδριάζει αυτήν την ώρα, ο διοικητής της ΚΤ (ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό), τονίζει ότι μέσα στο πλαίσιο των αρνητικών εξελίξεων και προσδοκιών για τη διεθνή οικονομία και τη ζώνη του ευρώ, αλλά και της μείωσης στις τιμές των πετρελαιοειδών και άλλων πρώτων υλών τους τελευταίους μήνες, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να είναι κάτω από το μεσοπρόθεσμο στόχο που είναι πλησίον του 2%.

Όσον αφορά την Κύπρο, τονίζει, οι τελευταίες λεπτομερείς προβλέψεις της ΚΤ που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 2%. Ωστόσο,είπε, οι συνεχείς διεθνείς εξελίξεις, καθιστούν πλέον τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου, πολύ αισιόδοξες. Ήδη, αναφέρει στο γραπτό του μήνυμα ο διοικητής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προβλέψεις του Ιανουαρίου 2009 για την Κύπρο, μειώνει τον αναμενόμενο ρυθμό αύξησης της οικονομίας για φέτος σε 1,1%.

Παράλληλα, ο διοικητής επισημαίνει ότι «ως ΚΤ δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τον εντονότατο αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον ούτε και να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο σημαντικής επιδείνωσης των δικών μας οικονομικών μεγεθών. «Με δεδομένες τις δραματικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να αναμένει κάποιος την ενδεχόμενη χειροτέρευση των οικονομικών μεγεθών της κυπριακής οικονομίας», είπε.

Ο κ. Ορφανίδης επανάλαβε επίσης ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου σε αντίθεση με άλλες χώρες είναι υγιές λόγω διαχρονικά όπως είπε σωστής εποπτείας.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |