Wednesday, February 18, 2009

Heineken: Βουτιά 74% στα κέρδη το 2008

Heineken: Βουτιά 74% στα κέρδη το 2008

Σημαντική μείωση κερδών ανακοίνωσε σήμερα η ολλανδική ζυθοποιία Heineken NV, ενώ ανήγγειλε σχέδια περικοπής δαπανών έπειτα από τις χαμηλές επιδόσεις των κεφαλαίων της Scottish & Newcastle Plc που εξαγόρασε πέρυσι.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα καθαρά κέρδη για το 2008 μειώθηκαν κατά 74% στα 209 εκατ. ευρώ από 807 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, έχοντας υποστεί πλήγμα 757 εκατ. ευρώ από τα χρέη που σχετίζονται με τη μείωση της αξίας ρωσικών και βρετανικών παγίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

Επίσης, τα κέρδη της Heineken σημείωσαν πτώση λόγω του ότι “οι νεοαποκτηθείσες επιχειρήσεις δεν σημείωσαν τα αναμενόμενα κέρδη”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Jean-Francois van Boxmeer στην σχετική ανακοίνωση.

Μη λαμβάνοντας υπόψη τις εξαγορές και τις δαπάνες, τα κέρδη προ τόκων και φόρων αυξήθηκαν 8,7%, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από την αύξηση 20% που είχε σημειωθεί το 2007. Η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση «θέτει σημαντικές προκλήσεις,» ανέφερε τέλος ο ολλανδικός ζυθοποιός στην ανακοίνωση του.

Τέλος, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 27% στα 14,32 δισ. ευρώ, ενώ ποσότητα μπύρας που πουλήθηκε, εξαιρουμένων των εξαγορών αυξήθηκαν κατά 3,6%.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |