Wednesday, February 18, 2009

Ην. Βασίλειο: Σε χαμηλό 28 ετών ο δείκτης CBI το Φεβρουάριο

Ην. Βασίλειο: Σε χαμηλό 28 ετών ο δείκτης CBI το Φεβρουάριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Η βιομηχανική παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε το Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 ετών καθώς η ζήτηση συνέχισε να μειώνεται ταχύτατα, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη το Confederation of British Industry. Το ισοζύγιο του CBI το Φεβρουάριο υποχώρησε στις -44 μονάδες από τιις -43 τον Ιανουάριο.

Αυτό ήταν υψηλότερο από τις μέσες εκτιμήσεις αναλυτών, οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν -46 μονάδες, ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 1980. Οι συνολικές παραγγελίες τον Ιανουάριο υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16,5 ετών, στις -48 μονάδες ανέφερε το CBI.

“Οι κατασκευαστές στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να πλήττονται καθώς η ύφεση επιδεινώθηκε ενώ οι παραγγελίες έχουν υποχωρήσει και άλλο αυτό το μήνα,” ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του CBI John Cridland. “Η εξασθενημένη λίρα έχει κάνει τις βρετανικές εξαγωγές περισσότερο ανταγωνιστικές, αλλά αυτό το πλεονέκτημα έχει αντισταθμιστεί από την πτώση της παγκόσμιας ζήτησης.”

Οι κατασκευαστές δεν είναι πλέον αισιόδοξοι για το επόμενο τρίμηνο, με ένα ισοζύγιο -44 να αναμένει αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 1980. Η έρευνα του CBI ακολουθεί το δείκτη manufacturing purchasing managers, ο οποίος τον Ιανουάριο έδειξε μια μικρή αύξηση στην παραγωγή αν και ο δείκτης παρέμεινε χαμηλότερα από το επίπεδο το 50 μονάδων το οποίο είναι το όριο που δείχνει επέκταση του τομέα.

Η υποχώρηση του CBI το Φεβρουάριο έδειξε μια γενική αδυναμία, με τις παραγγελίες για εξαγωγές να υποχωρούν στο χαμηλότερα σημείο από το Νοέμβριο του 2001 καθώς και συνέχιση της υποχώρησης των τιμών. Τα στοιχεία αποτελούν ένδειξη περισσότερων κακών εξελίξεων στον κλάδο, ο οποίος, σύμφωνα με τους πολιτικούς πρέπει να χρησιμοποιήσει την ιστορική πτώση ης λίρας για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |