Wednesday, February 18, 2009

Ο Αλμούνια βάζει σε επιτήρηση την ελληνική οικονομία

Ο Αλμούνια βάζει σε επιτήρηση την ελληνική οικονομία


(upd) Διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος ξεκινά η Κομισιόν για την Ελλάδα και άλλες έξι χώρες (Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Λετονία και Μάλτα) σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων, Χοακίν Αλμούνια και επεσήμανε ότι τα χρονοδιαγράμματα θα οριστούν το Μάρτιο. Το υπόμνημα του Κολεγίου των Επιτρόπων προς το Συμβούλιο Ecofin προβλέπει για την Ελλάδα τη λήψη άμεσων μέτρων σε τέσσερις τομείς ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει την υπέρβαση του ελλείμματος άνω του 3% για τρίτο συνεχόμενο έτος (2007: 3,5%, 2008: 3,7%, 2009: 3,7%). Οι τομείς από τους οποίους ζητά μέτρα εδώ και τώρα η Κομισιόν είναι οι εξής:

- Το ασφαλιστικό
- Το φορολογικό
- Οι κρατικές δαπάνες
- Τους μισθούς στο δημόσιο

Ειδικότερα, στο υπόμνημα αναφέρεται ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει δημοσιονομική πειθαρχία, ειδικά στη περίπτωση που οι οικονομικές συγκυρίες εξελιχθούν καλύτερα από ό,τι προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας αλλά και να βελτιώσει τα δημόσια οικονομική της.

Επίσης, οι Βρυξέλλες ζητούν επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα, αύξηση της διαφάνειας στη κατάρτιση του προϋπολογισμού κάθε έτους και σύσταση ενός μηχανισμού παρακολούθησης ελέγχου και βελτίωσης της αποδοτικότητας των δαπανών. Δεδομένου του υψηλού Δημοσίου Χρέους και της αύξησης των συνταξιοδοτικών εισφορών λόγω, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, η Κομισιόν ζητεί μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και την υγεία.

Η Κομισιόν χαρακτήρισε ισχυρό το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας την τελευταία δεκαετία, ο οποίος κυμάνθηκε στο 4% ετησίως. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2008 ξεπέρασε το μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ το 2009 αναμένεται να παραμείνει σε θετικό έδαφος, σύμφωνα με τις προβλέψεις Ιανουαρίου της Κομισιόν.



Τονίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια παροχής δημοσιονομικών κινήτρων λόγω του πολύ υψηλού χρέους της και της τρέχουσας ανισορροπίας στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Η στρατηγική σταθεροποίησης για το διάστημα 2010-2011 στηρίζεται πρωτίστως στον περιορισμό των δαπανών και δευτερευόντως στην αύξηση των εσόδων από φορολογία, σύμφωνα με το Πρόγραμμα, το οποίο ωστόσο δεν αναφέρεται αναλυτικά σε συγκεκριμένα μέτρα.



Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ecofin θα εγκρίνει την εισήγηση της Κομισιόν στις 10 Μαρτίου και στις 24 Μαρτίου η Επιτροπή θα εισηγηθεί προς το Συμβούλιο να ζητήσει από την Ελλάδα τη μείωση του ελλείμματος έως το 2010.

Αφού εγκριθούν οι αξιολογήσεις, θα γραφούν οι συστάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, στο οποίο θα υπαχθεί η χώρα για δεύτερη φορά. Η προηγούμενη ήταν στα μέσα του 2004 και η Ελλάδα είχε βγει από την κοινοτική επιτήρηση το 2007.

REPORTER.GR

No comments:

Share |