Thursday, February 5, 2009

Μ. Βρετανία: Απρόσμενη άνοδος των τιμών κατοικιών τον Ιανουάριο

Μ. Βρετανία: Απρόσμενη άνοδος των τιμών κατοικιών τον Ιανουάριο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Απρόσμενη άνοδο κατέγραψαν σε μηνιαία βάση οι τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία τον Ιανουάριο, την πρώτη σε διάστημα 11 μηνών, παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο δωδεκαμήνου οι τιμές υποχώρησαν σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει η HBOS, ο δείκτης τιμών κατοικιών Halifax σημείωσε άνοδο 1,9% τον Ιανουάριο ενώ υποχώρησε 17,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Το Δεκέμβριο ο δείκτης είχε εμφανίσει μείωση 2,2% στο μήνα και 16,2% σε επίπεδο έτους.

Η μηνιαία αύξηση του δείκτη δεν ήταν αναμενόμενη καθώς οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει 1,8% σε μηνιαία βάση και 18,6% σε ετήσια.

“Υπάρχουν κάποιες πρώιμες ενδείξεις για πιθανή σταθεροποίηση της δραστηριότητας στον τομέα, αν και σε χαμηλό βαθμό”, δήλωσε ο Martin Ellis, επικεφαλής οικονομολόγος της Halifax. Εντούτοις, οι συνεχιζόμενες πιέσεις στα εισοδήματα, η αύξηση της ανεργίας και η αρνητική επίδραση από την απορρύθμιση των χρηματοοικονομικών αγορών στη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης για ενυπόθηκα δάνεια προμηνύουν πως το 2009 θα είναι ένα δύσκολο έτος για τη στεγαστική αγορά”, πρόσθεσε.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |