Thursday, February 5, 2009

ΕΚΤ: Αμετάβλητα στο 2% τα επιτόκια

ΕΚΤ: Αμετάβλητα στο 2% τα επιτόκια


Αμετάβλητο στο 2% διατήρησε σήμερα το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές, μετά τη συνεδρίαση του προηγούμενου μήνα, ότι θα κάνει ένα «διάλειμμα», διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη επιδεινώνονται με ταχείς ρυθμούς.

Ο πρόεδρος της νομισματικής αρχής, Zαν Κλοντ Τρισέ, είχε επανειλημμένως δηλώσει ότι η επόμενη σημαντική συνάντηση του συμβουλίου της ΕΚΤ θα είναι τον επόμενο μήνα, παρακινώντας τους αναλυτές να «εγκαταλείψουν» τις ελπίδες για μείωση του κόστους δανεισμού στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου.

Ο Τρισέ, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι της τράπεζας, έχουν τονίσει τους κινδύνους που εγκυμονούν τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Ωστόσο, την ώρα που ολοένα και περισσότερα κράτη - μέλη βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης, αναλυτές επισημαίνουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξηγήσει με σαφήνεια γιατί επιλέγει να μην ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων κεντρικών τραπεζών, όπως η Fed και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας.

Η αγορά προβλέπει μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου, στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1,5%, όπως και περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού στο 1% μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπου και θα παραμείνει μέχρι τα τέλη του έτους.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |