Thursday, November 13, 2008

Rebound 3,7% για το αργό- Πάνω από τα 58 δολάρια

Rebound 3,7% για το αργό- Πάνω από τα 58 δολάρια

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά των τελευταίων 21 μηνών, την ώρα που ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε νέα έκτακτη σύνοδο στο Κάιρο πριν το τέλος του μήνα, και πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Δεκεμβρίου. Σημαντική ώθηση στην τιμή του αργού έδωσε και η ανακοίνωση της αύξησης των αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία ήταν πολύ πιο χαμηλά από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για το Δεκέμβριο κινήθηκε ανοδικά κατά 3,7% στα 58,24 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω τιμές είναι κατά 60% χαμηλότερες σε σχέση με το ιστορικό ρεκόρ των 147,27 δολαρίων του Ιουλίου. Τα αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινήθηκε ανοδικά κατά 4,2% στα 53,14 δολάρια το βαρέλι.

Πριν ανακοινωθεί η έκτακτη σύνοδος της 29ης Νοεμβρίου, το αργό υποχωρούσε κάτω από τα 55 δολάρια, μετά την ανακοίνωση της ΙΕΑ ότι στις χώρες με την μεγαλύτερη κατανάλωση μειώνεται σημαντικά η ζήτηση για καύσιμα. Η κατανάλωση βενζίνης στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 4,2% την προηγούμενη εβδομάδα, την 29η κατά σειρά.

Μικρή αύξηση κατά 22.000 βαρέλια κατέγραψαν τα αποθέματα αργού την εβδομάδα που έληγε στις 7 Νοεμβρίου, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 1,3 εκατ. βαρέλια. Από την άλλη, κατακόρυφη αύξηση κατά 1,98 εκατ. βαρέλια κατέγραψαν για μια ακόμη εβδομάδα τα αποθέματα βενζίνης, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 300.000 βαρέλια.

Ακόμη, τα διυλισμένα αποθέματα εμφάνισαν άνοδο κατά 600.000 βαρέλια. Η δυναμικότητα των διυλιστηρίων διαμορφώθηκε στο 84,6%, από 85,3% την περασμένη εβδομάδα.

Μείωση των εκτιμήσεων για την κατανάλωση από την ΙΕΑ

Να σημειωθεί δε, ότι η κατανάλωση βενζίνης στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 4,2% την προηγούμενη εβδομάδα, την 29η κατά σειρά.

Στη μείωση των εκτιμήσεών της για τη ζήτηση πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο το 2009 προχώρησε η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ). Πρόκειται για την τρίτη μείωση των προβλέψεών της και αποδίδεται στην επιδείνωση των μεγεθών της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ΙΕΑ μείωσε τις εκτιμήσεις της για το 2009 κατά 670.000 βαρέλια την ημέρα ή κατά 0,8%, στα 86,5 εκατ. βαρέλι την ημέρα. Στην μηνιαία έκθεσή της αναφέρει ότι η αναθεώρηση των προβλέψεων ελήφθη βάσει των στοιχείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το ΔΝΤ προειδοποίησε για την πρώτη ταυτόχρονη ύφεση σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ευρώπη, τα τελευταία 60 χρόνια.

Εκπρόσωπος της ΙΕΑ χαρακτήρισε τη μείωση των εκτιμήσεων «μεγάλη», πρόσθεσε ωστόσο ότι αν το ΔΝΤ αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για το ΑΕΠ των χωρών θα ακολουθήσει και η ΙΕΑ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η κατανάλωση πετρελαίου στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες θα μειωθεί κατά 1,6% την επόμενη χρονιά στα 47,1 εκατ. βαρέλια. Παράλληλα μείωσε τις εκτιμήσεις της για την τιμή του «μαύρου χρυσού» στα 80 δολάρια το βαρέλι από 110 προηγουμένως.

REPORTER.GR

No comments:

Share |