Thursday, November 13, 2008

ΕΕ: Αυστηρότεροι κανόνες για οίκους αξιολόγησης

ΕΕ: Αυστηρότεροι κανόνες για οίκους αξιολόγησης


Την εισαγωγή αυστηρών κανόνων σε κοινοτικό επίπεδο για τον έλεγχο της λειτουργίας των διεθνών οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων, πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επιβολή κανόνων κρίθηκε αναγκαία, δεδομένου ότι, όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, οι εν λόγω οίκοι με τις αθέμιτες πρακτικές τους τα τελευταία χρόνια φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι προτεινόμενοι κανόνες έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν υψηλής ποιότητας αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας που δεν θα νοθεύονται λόγω των συγκρούσεων συμφερόντων, που είναι εγγενείς στον κλάδο της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

Η πρόταση καθιερώνει τη διαδικασία καταχώρισης για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, προκειμένου οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές να είναι σε θέση να ελέγχουν τις δραστηριότητες των οργανισμών αξιολόγησης, οι αξιολογήσεις των οποίων χρησιμοποιούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα, τις εταιρίες επενδύσεων, τις επιχειρήσεις ασφάλισης ζημιών και ζωής και τις επιχειρήσεις αντασφάλισης, τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων και τα συνταξιοδοτικά ταμεία εντός της κοινότητας.

Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν τα εξής: Οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας δεν επιτρέπεται να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες. Δεν τους επιτρέπεται να αξιολογούν χρηματοπιστωτικά μέσα εάν δεν έχουν επαρκείς ποιοτικές πληροφορίες στις οποίες βασίζονται οι αξιολογήσεις τους. Πρέπει να δημοσιοποιούν τα υποδείγματα, τις μεθοδολογίες και τις βασικές υποθέσεις στις οποίες βασίζουν τις αξιολογήσεις τους. Υποχρεούνται να δημοσιεύουν ετήσια έκθεση διαφάνειας. Εξαναγκάζονται να συγκροτήσουν εσωτερικούς μηχανισμούς λειτουργίας για την επανεξέταση της ποιότητας των αξιολογήσεών τους.

Στους κανόνες προνοείται, επίσης, ότι πρέπει στα διοικητικά συμβούλιά τους να διαθέτουν τουλάχιστον τρεις ανεξάρτητους διευθυντές η αμοιβή των οποίων δεν μπορεί να εξαρτάται από τις επιχειρηματικές επιδόσεις του οργανισμού αξιολόγησης. Διορίζονται για μια μοναδική θητεία που δεν μπορεί να υπερβεί την πενταετία. Μπορούν να απομακρυνθούν μόνο σε περίπτωση σοβαρού επαγγελματικού παραπτώματος. Τουλάχιστον ένας από αυτούς πρέπει να είναι εμπειρογνώμονας σε θέματα τιτλοποίησης και δομημένων χρηματοπιστωτικών μέσων.

Η Επιτροπή άρχισε εργασίες για την πρόταση νομοθεσίας στον τομέα αυτό το καλοκαίρι του 2007, όταν υπήρξαν οι πρώτες ενδείξεις αθέμιτων πρακτικών στον τομέα της αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Η παρούσα πρόταση είναι αποτέλεσμα της λεπτομερούς και διεξοδικής αξιολόγησης του αντίκτυπου, καθώς επίσης και εκτενών διαβουλεύσεων.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |