Thursday, November 13, 2008

Ε.Ε.: «Πράσινο» στη διάσωση της Alitalia

Ε.Ε.: «Πράσινο» στη διάσωση της Alitalia


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες το «πράσινο φως» στο σχέδιο διάσωσης της Alitalia από Ιταλούς επενδυτές, αποφασίζοντας ότι οι νέοι ιδιοκτήτες του ιταλικού αερομεταφορέα δεν θα χρειασθεί να επιστρέψουν τις παράνομες κρατικές επιδοτήσεις, απομακρύνοντας ένα μείζον εμπόδιο στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης του αερομεταφορέα.

Αλλά οι εργαζόμενοι της Alitalia δεν συμφωνούν με τη συμφωνία εξαγοράς (ύψους 375 εκατ. ευρώ) του αερομεταφορέα από την κοινοπραξία Ιταλών επενδυτών CAI, συνεχίζοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις για τρίτη διαδοχική ημέρα, οι οποίες οδήγησαν χθες στη ματαίωση πενήντα δρομολογίων.

Η Κομισιόν είχε κρίνει ως παράνομη κρατική ενίσχυση το δάνειο, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που είχε λάβει η Alitalia, όμως ο Ευρωπαίος επίτροπος μεταφορών, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε ότι το χρέος θα αποπληρωθεί από την παλαιά εταιρεία και όχι από την κοινοπραξία CAI.

Επί πολλές δεκαετίες, αρκετές αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη βρίσκονταν υπό κρατικό έλεγχο, «αιμορραγούσαν» οικονομικά και απασχολούσαν περισσότερο του αναγκαίου προσωπικό. Όμως οι κοινοτικοί κανονισμοί περί κρατικών ενισχύσεων ανάγκασαν την αεροπορική βιομηχανία σε ιδιωτικοποιήσεις, με τις σχετικές συμφωνίες όμως να προκαλούν έντονες κινητοποιήσεις από πλευράς εργαζομένων, όπως και στην περίπτωση της Alitalia.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |