Thursday, November 13, 2008

Απειλούνται με αποδεκατισμό τα hedge funds!!!

Απειλούνται με αποδεκατισμό τα hedge funds!!!


Τις πρακτικές των hedge-fund υπεράσπισαν ενώπιον του Κογκρέσου οι George Soros και Philip Falcone, διαφωνώντας ωστόσο σχετικά με το αν χρειάζεται επιπλέον ρύθμιση από την κυβέρνηση. O δισεκατομμυριούχος George Soros έκανε ακόμη μια δυσμενή πρόβλεψη για το μέλλον σημειώνοντας ότι μια «βαθιά ύφεση είναι πλέον αναπόφευκτη και η πιθανότητα οικονομική κάμψη δεν μπορεί πλέον να αποφευχθεί.» Προσέθεσε δε ότι τα hedge funds θα αποδεκατιστούν από την τρέχουσα χρηματοοικονομική κρίση και θα αναγκαστούν να περιορίσουν τα χαρτοφυλάκια κατά 50%-75%.»
«Δεν πρόκειται για επιχειρήσεις όπου τα διοικητικά στελέχη παίρνουν τεράστια μπόνους ή μερίσματα, ενώ η εταιρία μπορεί να καταρρέει», υπογράμμισε ο Falcone, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να ασκήσει επιπλέον επιτήρηση στον κλάδο και να απαιτήσει μεγαλύτερη διαφάνεια στις επενδύσεις.

Από την πλευρά του ο Soros, ιδρυτής της Soros Fund Management στη Νέα Υόρκη, προειδοποίησε το Κογκρέσο να ταχθεί ενάντια στις απερίσκεπτες ρυθμίσεις που μπορεί να επιβληθούν, σημειώνοντας δε ότι οι managers βρίσκονται σε δύσκολη θέση εξαιτίας των ζημιών που σημειώνει η αγορά και μείωσης των πελατών των hedge funds.

Hedge Funds: 100 δισ. δολάρια έκαναν... φτερά σε χρόνο dt!

Η διεθνής βιομηχανία των hedge funds, έχασε 100 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο καθώς οι πανικόβλητοι και νευρικοί επενδυτές τράπηκαν σε μαζική φυγή, κλειδώνοντας την πόρτα των επιθετικών κεφαλαίων πίσω τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurekahedge η οποία εξετάζει την πορεία πάνω από 2000 hedge funds διεθνώς, οι απώλειες των hedge funds τον Οκτώβριο άγγιξαν το -3,3%. Aξίζει να αναφερθεί πως το ίδιο διάστημα οι διεθνείς μετοχές έχασαν 19%.

Οι μεγαλύτερες απώλειες που έχουν σημειωθεί από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης και η τεράστια φυγή των επενδυτών οι οποία μεταφράζεται σε 100 δισ δολάρια εκροών από την βιομηχανία των 1,7 τρισ. δολαρίων πλέον (είχε αγγίξει πριν λίγους μήνες ακόμα και τα 2 τρισ. δολάρια ), φέρνει τις συνολικές απώλειες των hedge funds από τις αρχές του έτους στο 11% και είναι οι χειρότερες που έχουν σημειωθεί από το 2000.

Σύμφωνα με τους αναλυτές αυτό το κύμα αποχώρησης από την βιομηχανία των επιθετικών κερδοσκοπικών κεφαλαίων αναμένεται να συνεχισθεί για τουλάχιστον έξι μήνες.

Πάντως, όπως και να κάνει, ο εφιάλτης που ζουν φέτος τα hedge funds, είναι ειρωνικό αλλά δεν συγκρίνεται με τίποτα με τον εφιάλτη που ζουν οι μετοχές. Οι απώλειες που μόλις αγγίζουν διψήφιο ποσοστό, θα ήταν «όνειρο» για τις διεθνείς μετοχές οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις όπως αυτή της ελληνικής αγοράς, χάνουν μέχρι και το 62% της αξίας τους από την αρχή του έτους.

Η υπεραπόδοση των hedge funds σε σχέση με τις απώλειες της τάξης του 46% που σημειώνονται στο παγκόσμιο δείκτη MSCI από τις αρχές του έτους, βγάζουν μάτι. Αυτό πάντως που απασχολεί κατά κύριο λόγο τους hedge funds managers, είναι η σημαντική συρρίκνωση που έχει υποστεί η βιομηχανία και που σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να συρρικνωθούν μέχρι και 50% περεταίρω.

Αυτό σημαίνει πως πάρα πολλά hedge funds θα βάλουν λουκέτο και αυτοί που θα επιπλεύσουν θα είναι λίγοι και εξαιρετικά δυνατοί. Όπως σημειώνει και η Morgan Stanley σε πρόσφατο report της, μέχρι το τέλος του έτους, οι hedge funds managers στις ΗΠΑ αναμένεται να δουν περεταίρω μείωση της τάξης του 15% από την αξία του ενεργητικού τους, και οι ευρωπαίοι συνάδελφοι τους αναμένεται να δουν ένα ακόμη 25% της αξία τους να κάνει φτερά. Όλα αυτά σημαίνουν πως σύντομα η βιομηχανία θα δει την αξία της να συρρικνώνεται στο 1,3 τρισ. δολάρια, 32% κάτω από την κορυφή που είχε «χτυπήσει» τον περασμένο Ιούνιο.

REPORTER.GR

No comments:

Share |