Thursday, November 13, 2008

Νέα μείωση της παραγωγής αργού εξετάζει ο ΟΠΕΚ

Νέα μείωση της παραγωγής αργού εξετάζει ο ΟΠΕΚ

Δραστική υποχώρηση έχουν καταγράψει το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, εν μέσω εκτιμήσεων ότι η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα κάμψει τη ζήτηση, με αποτέλεσμα ο ΟΠΕΚ να εξετάζει και νέα μείωση της παραγωγής. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) ωστόσο σπεύδει να προειδοποιήσει για στενότητα προσφοράς σε μεσοπρόθεσμη βάση και βλέπει διατήρηση των τιμών κοντά στα 100 δολ. για την επόμενη επταετία.

Στην ετήσια έκθεσή της η IEA προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξάνεται κατά 1,6% ετησίως έως το 2030. Θα αυξηθεί έτσι στα 106 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 85 εκατ. βαρέλια σήμερα. Την ίδια στιγμή, η μείωση της παραγωγής από τα υφιστάμενα κοιτάσματα θα επιταχυνθεί στο 8,6% από 6,7%.

Η Υπηρεσία επισημαίνει ότι για να επαρκέσουν τα αποθέματα, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν «επαρκείς και έγκαιρες» επενδύσεις στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου. Υπολογίζει μάλιστα ότι οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να αγγίξουν τα 26,3 τρισ. δολάρια έως το 2030. «Ο κόσμος χρειάζεται τέσσερις νέες Σαουδικές Αραβίες για να αποφύγει συνθήκες στενότητας στην αγορά» τόνισε χαρακτηριστικά στο Reuters ο Φατίχ Μπιρόλ, εκ των συντακτών της έκθεσης της IEA.

Την περίοδο 2008-2015 η ΙΕΑ εκτιμά ότι οι τιμές του αργού θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στα 100 δολ. το βαρέλι. Όσο για το 2030, προβλέπει ότι η ονομαστική τιμή θα έχει σκαρφαλώσει στα 200 δολ. το βαρέλι.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως οι διεθνείς τιμές πετρελαίου κυμαίνονται κάτω από τα 60 δολ. το βαρέλι. Χθες, το ελαφρύ αργό στην αγορά της Νέας Υόρκης υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στα 57,04 δολ. στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 20 Μαρτίου του 2007.

Στο Λονδίνο, το μπρεντ είχε απώλειες 1,6 δολ. στα 54,10 δολ. το βαρέλι. Μετά και τη νέα αυτή υποχώρηση, η προεδρεύουσα του ΟΠΕΚ Αλγερία και δύο ακόμη μέλη, το Κουβέιτ και η Νιγηρία, σημείωσαν ότι ο Οργανισμός θα εξετάσει περαιτέρω μείωση της παραγωγής. «Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και αν συνεχίσουν να υποχωρούν, πιθανότατα θα αποφασίσουμε νέα μείωση της παραγωγής» τόνισε ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας, Χακίμπ Κελίλ.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |