Monday, October 6, 2008

Υπέκυψε η UBS

Υπέκυψε η UBS


Το πέπλο τήρησης του τραπεζικού απορρήτου, που κάλυπτε για εκατονταετίες το ελβετικό τραπεζικό σύστημα, άρχισε να απομακρύνεται σταδιακά. Τόσο ο τραπεζικός κολοσσός της UBS όσο και οι φορολογικές αρχές της χώρας βρίσκονται κάτω από ισχυρή πίεση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Όπως είναι γνωστό εδώ και αρκετούς μήνες, η UBS, μέσω του τμήματος της ιδιωτικής τραπεζικής στις ΗΠΑ, διερευνάται ότι υποβοήθησε εκατοντάδες Αμερικανούς πολυεκατομμυριούχους για να φοροδιαφύγουν. Όλοι τώρα αναμένουν την παράδοση σημαντικών πληροφοριών από τις ελβετικές αρχές. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει σημαντική μετακίνηση από την πάγια θέση της Ελβετίας, που άρχισε να εφαρμόζεται στο τραπεζικό της σύστημα από τον καιρό του μεσαίωνα. Η UBS ήδη άρχισε την παράδοση των πληροφοριών στις φορολογικές αρχές της Ελβετίας από τον Αύγουστο.


20 χιλιάδες ύποπτοι
Υπολογίζεται ότι η UBS βοήθησε μέχρι και 20 χιλιάδες Αμερικανούς πολίτες να φοροδιαφύγουν, καλύπτοντας τα έσοδα και τα περιουσιακά τους στοιχεία σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους, όπως η Ελβετία και το Λιχτεντστάιν. Τα ποσά που φυγαδεύτηκαν εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 20 δισ. δολάρια και τα χαμένα φορολογικά έσοδα για τις ΗΠΑ πέραν των 200 εκατ. δολαρίων.


Η UBS επανέλαβε την πάγια θέση, ότι δηλαδή συνεργάζεται με τις αρχές των δύο χωρών. Τον περασμένο Ιούλιο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μαϊάμι ενέκρινε την αίτηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για αποκάλυψη τραπεζικών πληροφοριών πελατών της UBS. Αυτό ήταν το πρώτο τέτοιο διάταγμα που εκδόθηκε κατά μη αμερικανικής τράπεζας.


Ποινικό αδίκημα
Στην Ελβετία η νομοθεσία καθιστά ποινικό αδίκημα την αποκάλυψη στοιχείων και ονομάτων που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, εκτός εάν οι αρχές της χώρας έχουν στοιχεία ότι ένας πελάτης έχει διαπράξει σοβαρό αδίκημα, όπως ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ή φοροδιαφυγή. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η ελβετική νομοθεσία δεν καθιστά όμως τη φοροδιαφυγή ως ποινικό αδίκημα, αν και ο νομικός ορισμός της φοροδιαφυγής είναι και στις δύο χώρες ο ίδιος.


Μέσα σε αυτά τα πλαίσια το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας, οι φορολογικές αρχές της και η κεντρική της τράπεζα έχουν υιοθετήσει τη θέση ότι κάποιοι Αμερικανοί πελάτες της UBS έχουν διαπράξει το αδίκημα της φοροδιαφυγής και γι' αυτό παρουσιάστηκαν πιο θετικοί στο να συνεργαστούν. Η νομοθεσία των ΗΠΑ απαιτεί από τους φορολογούμενους της χώρας να αποκαλύπτουν τα περιουσιακά τους στοιχεία που κρατούνται σε ξένους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς με αξία πέραν των 10 χιλ. δολαρίων. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν βρίσκονται αντιμέτωποι με επιβολή προστίμου μέχρι και 50% της αξίας των στοιχείων που δεν αποκάλυψαν. Για λόγους τακτικής, οι αμερικανικές αρχές εστιάζουν τις προσπάθειές τους σε αυτή την πρόνοια, εφόσον η απόδειξη θα είναι ευκολότερη σε σχέση με την απόδειξη του αδικήματος της φοροδιαφυγής.


Η διαδικασία διερεύνησης έχει ενισχυθεί σημαντικά με τη συμμετοχή και παροχή πληροφοριών από το πρώην στέλεχος στο τμήμα ιδιωτικής τραπεζικής της UBS στις ΗΠΑ Bradley C. Birkenfeld. Ο οποίος ήδη παραδέχθηκε ενοχή τον Ιούνιο για τις κατηγορίες που αφορούσαν το ρόλο του για την απόκρυψη στοιχείων αξίας 200 εκατ. δολαρίων από τον επιχειρηματία ανάπτυξης γης, Igor Olenicof.

Εμπλοκή Λιχτεντστάιν
Η όλη διαδικασία δεν είναι εντελώς ανεξάρτητη από τη γνωστή υπόθεση της ιδιωτικής τράπεζας του Λιχτεντστάιν LGT. Υπενθυμίζεται ότι το 2002 υπάλληλος της LGT, ο Heinrich Kieber, που ελέγχεται από την πριγκιπική οικογένεια του κρατιδίου, έφυγε παίρνοντας μαζί του ένα δισκάκι με στοιχεία για χιλιάδες φοροφυγάδες απ' όλο τον κόσμο, κυρίως Ευρωπαίους. Το δισκάκι αυτό "πουλήθηκε" πέρυσι στις αρχές της Γερμανίας και στη συνέχεια οι πληροφορίες μεταβιβάστηκαν σε διάφορες φορολογικές αρχές, μεταξύ των οποίων και των ΗΠΑ. Σε αυτό το στάδιο το τμήμα του IRS (φορολογική αρχή ΗΠΑ) που ασχολείται με ποινικά αδικήματα εστιάζει τις έρευνές του σε 12 Αμερικανούς πελάτες της UBS και της LGT. Επιπρόσθετα, άλλα 100 άτομα διερευνώνται από το τμήμα αστικών αδικημάτων. Η UBS παρέδωσε τις πληροφορίες για τους συγκεκριμένους πελάτες της στις φορολογικές αρχές της χώρας μετά που της ασκήθηκαν πιέσεις από την τραπεζική εποπτική αρχή της Ελβετίας, την EBK. "Οι Ελβετοί υιοθέτησαν τη θέση", αναφέρει πηγή κοντά στις έρευνες, "ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βαρύνει τους πελάτες και όχι την ίδια την τράπεζα". Στις πληροφορίες συμπεριλαμβάνονται ονόματα και διευθύνσεις ατόμων υπό διερεύνηση όπως και τα περιουσιακά τους στοιχεία, αλλά και ονόματα εταιρειών που συστάθηκαν για να καλύψουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Σύμφωνα με τον ελβετικό νόμο, οι φορολογικές αρχές της χώρας είναι υποχρεωμένες να ενημερώσουν τα άτομα για τα οποία θα παραχωρήσουν πληροφορίες. Στη συνέχεια τα άτομα αυτά θα μπορούν να αποταθούν σε δικαστήριο της χώρας για να ακυρώσουν την κίνηση αυτή. Γι' αυτό υπολογίζεται ότι η όλη διαδικασία θα διαρκέσει το ελάχιστο μερικές εβδομάδες και ίσως μέχρι και αρκετούς μήνες.

Η νομοθεσία των ΗΠΑ απαιτεί από τους φορολογούμενους της χώρας να αποκαλύπτουν τα περιουσιακά τους στοιχεία που κρατούνται σε ξένους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς με αξία πέραν των 10 χιλ. δολαρίων

POLITIS.COM.CY

No comments:

Share |