Monday, October 6, 2008

Η Ε.Ε. αποφασίζει «φράγμα» στην αποσταθεροποίηση

Η Ε.Ε. αποφασίζει «φράγμα» στην αποσταθεροποίηση


Οι τέσσερις μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης συμφώνησαν το Σάββατο να προβούν στις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να αποτρέψουν την αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος λόγω της κρίσης στη Wall Street, όμως παρά τις δεσμεύσεις και τις εκκλήσεις για αυστηρότερους κανονισμούς, δεν παρουσίασαν κάποιο ενιαίο σχέδιο διάσωσης, ανάλογο με εκείνο που εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Στο πλαίσιο της έκτακτης συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης -Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία- δεσμεύθηκαν σε συντονισμένες προσπάθειες για την υποστήριξη των προβληματικών τραπεζών, σε εθνικό όμως επίπεδο, και η αποτυχία τους να καταλήξουν σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο αντικατοπτρίζει τις διαφωνίες στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης.


Στη σύνοδο υπερίσχυσε η πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.
Η Γερμανία άσκησε κριτική στο σχέδιο που παρουσίασε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, για σύσταση ενός ταμείου διάσωσης. Στη σύνοδο υπερίσχυσε η πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, η οποία συνοψίζεται στο ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει από μόνη της να στηρίξει την τράπεζα που αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει -αν χρειαστεί- συντονιστικό ρόλο.

Οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησαν σε χαλαρότερους λογιστικούς κανόνες, αυστηρότερους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς, αλλά και χαλαρότερη στάση ως προς την εφαρμογή των κανονισμών περί δημοσιονομικού ελλείμματος και ανταγωνισμού.

Η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Κάθε χώρα οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της σε εθνικό επίπεδο, αλλά χωρίς να προσβάλει τα συμφέροντα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών». Πρόσθεσε, δε, ότι τα σχέδια διάσωσης που αποφασίζει κάθε χώρα, θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες ανταγωνισμού ανάμεσα στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το σύμφωνο σταθερότητας θα πρέπει να γίνεται σεβαστό «στο σύνολό του», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής.

Οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες -Σαρκοζί, Μέρκελ, Μπράουν και Μπερλουσκόνι- συμφώνησαν ότι στην περίπτωση κρατικής υποστήριξης τράπεζας που αντιμετωπίζει δυσκολία, κάθε κράτος-μέλος δεσμεύεται, ώστε να επιβάλλονται κυρώσεις στους υπευθύνους που απέτυχαν.

Ο Σαρκοζί, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε., σημείωσε επίσης ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δείχνει προσαρμοστικότητα στην εφαρμογή των κανόνων όσον αφορά την κρατική βοήθεια στις επιχειρήσεις, όπως στις αρχές της ενιαίας αγοράς», αφήνοντας περιθώρια στις κυβερνήσεις χωρών-μελών της Ε.Ε. να παραβαίνουν τα όρια δημοσιονομικού ελλείμματος, εν μέσω σοβαρότητας της κρίσης.

«Η εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης θα πρέπει να αντανακλά τις εξαιρετικές περιστάσεις στις οποίες βρισκόμαστε» πρόσθεσε. Τέλος, η Φινλανδία χαρακτήρισε κακή ιδέα τη σύνοδο των τεσσάρων, υποστηρίζοντας ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να έχουν λόγο στην αντιμετώπιση της κρίσης και όχι μόνο οι μεγαλύτερες.

Γκόρντον Μπράουν

Οι ηγέτες συμφώνησαν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αποδεσμεύσει 25 δισεκατομμύρια στερλίνες (31,5 δισεκατομμύρια ευρώ) για τις μικρές επιχειρήσεις. «Η κρίση αυτή που ήρθε από την Αμερική επηρέασε όλες τις επιχειρήσεις» σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

ΔΝΤ

Εκκληση για συντονισμένη προσέγγιση στη χρηματοοικονομική κρίση απηύθυνε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες από μεμονωμένες πρωτοβουλίες κυβερνήσεων.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με το Γάλλο πρωθυπουργό, Νικολά Σαρκοζί, ο κ. Στρος-Καν παραδέχθηκε ότι είναι δυσκολότερο για την Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ να παρουσιάσει μια ενιαία τακτική, εξαιτίας της διάρθρωσης της Ε.Ε. «Αυτό που χρειάζεται στην Ευρώπη είναι συντονισμός... και όχι θέληση για ανεξάρτητες πρωτοβουλίες, όπως σε ορισμένες περιπτώσεις», κατέληξε ο επικεφαλής του ΔΝΤ

Η Ευρωπαία επίτροπος ανταγωνισμού, Νέλι Κρους, εντόπισε κάποια στοιχεία αθέμιτου ανταγωνισμού στις απεριόριστες εγγυήσεις τραπεζικών καταθέσεων από την κυβέρνηση της Ιρλανδίας και αναμένει από τη χώρα να τροποποιήσει τα σχέδιά της.

Γερμανία: Κρατική εγγύηση στις καταθέσεις

Υστερα από την αδυναμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει πλήρη κρατική εγγύηση για όλες τις ιδιωτικές καταθέσεις.

«Το γερμανικό κράτος εγγυάται τις καταθέσεις ταμιευτηρίου των ιδιωτών» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Τόρστεν Αλμπιγκ και διευκρίνισε ότι η εγγύηση είναι απεριόριστη.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχε διαβεβαιώσει ότι οι αποταμιεύσεις των μικρών δικαιούχων είναι ασφαλείς, προσπαθώντας να αποτρέψει οποιεσδήποτε κινήσεις πανικού, όπως μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων από τις τράπεζες.

«Λέμε σε αυτούς που έχουν αποταμιεύσεις, ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή» τόνισε η κα Μέρκελ, δήλωση που ερμηνεύθηκε ως πολιτική δέσμευση για εγγύηση και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από το υπουργείο Οικονομίας. Σημειώνεται ότι έως τώρα η κρατική εγγύηση των καταθέσεων στη Γερμανία ανερχόταν σε 20.000 ευρώ.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |