Monday, October 6, 2008

«Μπαράζ» αυξήσεων επιτοκίων

«Μπαράζ» αυξήσεων επιτοκίων


Οι τελευταίες αυξήσεις αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τις χορηγήσεις, ενώ δεν έχει γίνει καμία αύξηση για τις απλές καταθέσεις, γεγονός όμως που εξισορροπείται από τα γενναία επιτόκια των προθεσμιακών.

Μπαράζ ανακοινώσεων από πολλές ελληνικές τράπεζες σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στις οποίες αναφέρονταν η αναπροσαρμογή των επιτοκίων τους σε αρκετές κατηγορίες χορηγήσεων.

Την ίδια στιγμή, η Εθνική αλλά και η Alpha Bank [ACBr.AT] πραγματοποίησαν αλλαγές σε επιτόκια χορηγήσεων τα οποία ήδη ισχύουν, χωρίς όμως να προχωρούν σε συγκεκριμένες δημοσιοποιήσεις, αφού οι αλλαγές δεν αφορούν τους υφιστάμενους δανειολήπτες.

Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά τα επιτελεία των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, τόσο η διεθνής κρίση που έχει περιορίσει τις δυνατότητες της άντλησης ρευστότητας από τη διατραπεζική αγορά όσο και η πρόσφατη εκτίναξη σε ιστορικά υψηλά του επιτοκίου Euribor τριμήνου στο 5,34% το οποίο επηρεάζει άμεσα πολλές κατηγορίες κυμαινόμενων επιτοκίων, οδήγησαν στην ταυτόχρονη αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων προς ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη επιδρά καταλυτικά στα εισοδήματα των ελληνικών νοικοκυριών, ενώ δημιουργεί και ένα αρνητικό προηγούμενο για τις τράπεζες, αν οι δανειολήπτες δεν μπορέσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων που έγιναν στις αρχές Οκτωβρίου δεν ήταν και οι μόνες φέτος, καθώς είχαν προηγηθεί οι αυξήσεις από το σύνολο των τραπεζικών ιδρυμάτων τον Ιούλιο, μετά και την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ενώ υπήρξαν επίσης αυξήσεις και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Οι τελευταίες αυξήσεις αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τις χορηγήσεις, ενώ δεν έχει γίνει καμία αύξηση για τις απλές καταθέσεις, γεγονός όμως που εξισορροπείται από τα γενναία επιτόκια των προθεσμιακών.

Alpha Bank

Οπως προκύπτει από τον επίσημο πίνακα των επιτοκίων της Alpha Bank, μετά και την τελευταία ενημέρωση που έγινε στις 2 Οκτωβρίου, το σύνολο των επιτοκίων χορηγήσεων (στεγαστικά, καταναλωτικά και κάρτες) προς τους ιδιώτες παρέμεινε σταθερό και η μόνη διαφοροποίηση είναι η κατάργηση κάποιων συγκεκριμένων προϊόντων που δεν θα προσφέρονται σε νέους δανειολήπτες.

Φυσικά, η τράπεζα είχε προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων από 0,25% έως και 0,85% τον Ιούλιο. Βέβαια το Ελάχιστο Δανειστικό Επιτόκιο (ΕΔΕ) της τράπεζας από 7,95% που ήταν στις αρχές Μαρτίου, αυξήθηκε στο 8,25% τον Ιούλιο και πλέον έχει διαμορφωθεί στο 8,65%.

Αντίθετα, ενώ από την αρχή του έτους δεν είχε αλλάξει τα επιτόκια προς τις επιχειρήσεις, από τις 2 Οκτωβρίου αναπροσάρμοσε τα σχετικά επιτόκια για το σύνολο σχεδόν των χορηγήσεων προ ΜΜΕ τουλάχιστον κατά 0,5%.

Aspis, Eurobank [EFGr.AT] , Millennium, Attica, Probank Αγροτική

Τις αναπροσαρμογές σε πολλές κατηγορίες χορηγήσεων ανακοίνωσαν οι έξι τράπεζες, οι οποίες ισχύουν ήδη. Ειδικότερα σε αύξηση στα επιτόκια χορηγήσεων καθώς και στις πιστωτικές κάρτες κατά 0,25%-0,5% προχώρησε η Aspis Bank.

Επίσης το Βασικό Στεγαστικό Επιτόκιο και τα Βασικά Επιτόκια επαγγελματικών δανείων της Eurobank αναπροσαρμόζονται κατά 0,25%, ενώ τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων αναπροσαρμόζονται κατά 0,50%.

Η Millennium Bank ανακοίνωσε την αύξηση των στεγαστικών και συγκεκριμένα το σταθερό για 1 έτος θα ξεκινά από 4,95%, για 2 έτη από 5,25%, για 3 έτη από 5,45%, για 5 έτη από 6,20% και για 10 έτη από 6,30%.

Σε αναπροσαρμογή ορισμένων κατηγοριών επιτοκίων χορηγήσεων προχώρησε και η Attica Bank με το Προνομιακό Επιτόκιο Βραχυπροθέσμων Χορηγήσεων να αυξάνεται κατά 0,15% σε 9,15% και το Ελάχιστο Επιτόκιο Χορηγήσεων για Κεφάλαιο Κίνησης κατά 0,15% σε 10,60%.

Στα στεγαστικά της Probank το βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αναπροσαρμόζεται κατά 0,25% ενώ τα επιτόκια των υφιστάμενων προσωπικών και καταναλωτικών δανείων αυξάνονται στο 14,85% από 14,05%, ενώ αντίστοιχες είναι οι αυξήσεις στα στεγαστικά.

Επίσης και η ATEBank προχώρησε σε αύξηση της τάξης του 0,5% σε κάποιες κατηγορίες στεγαστικών ενώ μεγαλύτερη είναι η αύξηση στις πιστωτικές.

Τα νέα τιμολόγια της Εθνικής

Αναπροσαρμογές περιλαμβάνει ο επικαιροποιημένος πίνακας επιτοκίων της Εθνικής Τράπεζας με τα νέα τιμολόγια να προβλέπουν αυξημένα επιτόκια έως και 1 μονάδα για τα στεγαστικά, ενώ παράλληλα η Εθνική αύξησε πάνω από μισή μονάδα το κατώτατο όριο του spread, που επιβαρύνει τα δάνειά της και το οποίο διαμορφώνεται σήμερα στο 1,5% από 0,85%.

Ετσι ένα δάνειο που έχει βάση αναφοράς το Εuribor 3μήνου, επιβαρύνεται με επιτόκιο που ξεκινά κοντά στο 7% (Εuribor 5,33% + spread) ανάλογα και με το ποσοστό χρηματοδότησης.

Εκτός από τα κυμαινόμενα επιτόκια, ανοδικά κινούνται και όλα τα σταθερά επιτόκια μακράς διάρκειας, δηλαδή των 10, 15 και 20 ετών. Τα νέα σταθερά επιτόκια της Εθνικής είναι αυξημένα κατά 0,75 μονάδες και ξεκινούν για διάρκεια 10 ετών, από 6,30% έως και 6,40% (ανάλογα με το ποσό του δανείου ή το ποσοστό χρηματοδότησης) και κλιμακώνονται έως και 6,60% για διάρκεια 20 ετών. Αυξημένα είναι επίσης κατά 0,25% και τα δάνεια προς ΜΜΕ.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |