Monday, October 6, 2008

«Ιστορική» βουτιά στην Ευρώπη, σε χαμηλό 4ετίας η Wall

«Ιστορική» βουτιά στην Ευρώπη, σε χαμηλό 4ετίας η Wall

Τη μεγαλύτερη βουτιά στην ιστορία του κατέγραψε σήμερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600, καθώς σημείωσε απώλειες 7,23%, στις 242,52 μονάδες, ξεπερνώντας το χαμηλό της 11ης Σεπτεμβρίου, 2001, όταν είχε καταγραφεί πτώση 6,21%. Στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης η πτώση ήταν της τάξης του 7%-9%. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο δείκτης Standard & Poor's 500 βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2004, ενώ ο Dow έχασε και το στήριγμα των 10.000 μονάδων, κάτι που έχει να συμβεί από τον Οκτώβριο του 2004, με τις απώλειες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά να ξεπερνούν το 5%.
Το sell off ήρθε ως αποτέλεσμα της συνεχούς επιδείνωσης της κατάστασης στην παγκόσμια οικονομία και της διάσωσης των Hypo Real Estate και Fortis.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε χαμηλότερα κατά 7,85% στις 4.589,19 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 πτωτικά κατά 9,04% στις 3.711,98 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX με απώλειες 7,07% στις 5.387,01 μονάδες.

O Dow υποχωρεί 4,48%, στις 9.863,19 μονάδες, ο Standard & Poor's 500 βρίσκεται στις 1.043,59 μονάδες, με απώλειες 5,06% και ο Nasdaq χάνει 5,54%, στις 1.839,56 μονάδες.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η εβδομάδα που ξεκίνησε θα είναι πολύ δύσκολη και θα κάνει τους επενδυτές να καταλάβουν ότι η πιστωτική κρίση έχει πολύ δρόμο ακόμη. Σημειώνουν επίσης ότι το σχέδιο διάσωσης του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος ήταν απολύτως αναγκαίο, και προσθέτουν ότι χρειάζονται κρατικές παρεμβάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την ίδια ώρα το ευρώ βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του γεν, ενώ δέχθηκε σημαντικές πιέσεις και έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων στην Ευρώπη βρέθηκαν μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, καθώς και του κλάδου των εμπορευμάτων, καθώς οι μεμονωμένες αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών επέτειναν τους φόβους περί ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η μετοχή της Hypo Real Estate σημείωσε βουτιά 37%, μετά και τη συμφωνία αξίας 50 δισ. ευρώ μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης, των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών για τη στήριξή της. Η Γερμανία εγγυάται για την οικονομική στήριξη, δήλωσε χθες το βράδυ εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της χώρας.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Bundesbank είχαν αναφέρει ότι η Hypo Real Estate «είναι πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει». Στη συνάντηση που είχαν χθες στο Βερολίνο τράπεζες και ασφαλιστικές συζήτησαν για το «πακέτο στήριξης» καθώς το Σάββατο απέτυχαν το σχέδιο διάσωσης από τις ιδιωτικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο σχέδιο προέβλεπε την διοχέτευση 20 δισ. ευρώ στην Hypo, ενώ παράλληλα ομάδα χρηματοπιστωτικών οργανισμών θα τη στήριζε με 15 δισ. ευρώ επιπλέον.

Η BNP Paribas είχε απώλειες 5,4%, στον έλεγχο της οποίας, περνάνε οι μονάδες της Fortis σε Βέλγιο και Λουξεμβούργο έναντι 14,5 δισ. ευρώ. Η απόφαση ήρθε ως αποτέλεσμα της αποτυχίας της κυβέρνησης να στηρίξει την εταιρεία μεσούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η BNP Paribas θα καταβάλλει 9 δισ. ευρώ σε μετοχές και 5,5 δισ. σε μετρητά για το 75% της Fortis Bank Belgium και τις δραστηριότητες ασφαλειών αλλά και το 66% της Fortis στο Λουξεμβούργο.

Επίσης, η UBS είχε απώλειες 13%.

Ανάλογα δραματική ήταν η κατάσταση και στον κλάδο των εμπορευμάτων, μετά και την «βουτιά» των τιμών του χαλκού, του χρυσού και του πετρελαίου.

Η BHP Billiton υποχώρησε 9,9%, ενώ και η Royal Dutch Shell, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Ευρώπης είχε απώλειες 7,7%, καθώς το αργό βρέθηκε κάτω από τα 89 δολάρια το βαρέλι.

Αυτή την ώρα στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, η Citigroup υποχωρεί 9,65%, η Bank of America 4,65%, JPMorgan Chase 5,5%, η Wachovia 9,50% και η Wells Fargo 3,04%.

Εξάλλου, σε μια απέλπιδα προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος στις αγορές, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εξήγγειλαν σήμερα νέα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας.

Συγκεκριμένα, η Fed ανακοίνωσε πως πρόκειται να αυξήσει την ανοικτή προσφορά δανείων προς τις τράπεζες στα 900 δισ. δολάρια, καθώς και ότι θα αρχίσει να καταβάλει τόκους επί των τραπεζικών αποθεματικών. Αυτό θα της δώσει «μεγαλύτερο πεδίο» αντιμετώπισης των συνθηκών στις πιστωτικές αγορές.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αυξάνει το μέγεθος των βραχυπρόθεσμών δημοπρασιών καθορισμένης διάρκειας, Term Auction Facility (TAF) στα 150 δις. δολάρια για 24 και 84 ημέρες αντίστοιχα. Η τράπεζα προσθέτει ακόμη σε ανακοίνωσή της πως «είναι έτοιμη να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για να ομαλοποιήσει τη ρευστότητα στις αγορές χρήματος».

Ακόμη, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε, από την πλευρά του, ότι σκοπεύει να τροποποιήσει το χρονοδιάγραμμα ανοικτών προσφορών, αυξάνοντας το ύψος των ανοικτών προσφορών γραμματίων και ομολόγων. Επίσης, εξετάζει το ενδεχόμενο επανακυκλοφορίας των τριετών γραμματίων από τον προσεχή Νοέμβριο.

REPORTER.GR

No comments:

Share |