Monday, October 6, 2008

BNP Paribas: Αποκτά τα σκέλη της Fortis σε Βέλγιο και Λουξεμβούργο

BNP Paribas: Αποκτά τα σκέλη της Fortis σε Βέλγιο και Λουξεμβούργο

ΣΤΗΝ ανάληψη του ελέγχου των παραρτημάτων της Fortis στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο προχωρά η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, BNP Paribas SA, μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να στηρίξει την εταιρεία καθώς επιδεινώνεται η παγκόσμια πιστωτική κρίση.

Η ΒNP Paribas θα αγοράσει το 75% της Fortis Bank Belgium από την κυβέρνηση προς 8,25 δισ. ευρώ (11,3 δισ. δολ.) σε μετοχές και θα αγοράσει τις δραστηριότητες ασφαλειών, δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Υβ Λετέρμ. Επίσης BNP Paribas θα αγοράσει το 66% της Fortis στο Λουξεμβούργο.

«Θα στηρίξουμε την τράπεζα και τους καταθέτες της» δήλωσε ο Λετέρμ αργά χθες στις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας: «Αυτά τα μέτρα θα δώσουν τη δυνατότητα στην Fortis Banque να αναπτυχθεί».

Οι κυβερνήσεις από τις Βρυξέλλες έως το Βερολίνο κάνουν αγώνα δρόμου για να στηρίξουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς κλιμακώνεται η κρίση. Στη Γερμανία, κυβέρνηση, τράπεζες και ασφαλιστικοί οργανισμοί συμφώνησαν να στηρίξουν την Hypo Real Estate Holding AG με 50 δισ. ευρώ, μετά την αποτυχία για συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τις τράπεζες των χωρών τους.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της BNP Paribas, Μποντουΐν Προτ είπε ότι η τράπεζα θα ανακοινώσει αργότερα την αξία της συμφωνίας. Εκτιμάται ότι η βελγική κυβέρνηση θα έχει μερίδιο 11,7% στην BNP Paribas και το Λουξεμβούργο 1,1%, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς. Ο Προτ, σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι η BNP πιθανόν να διατηρήσει το σήμα της Fortis στο Βέλγιο.

Την περασμένη εβδομάδα το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο έκαναν τονωτική ένεση 11,2 δισ. ευρώ στη Fortis. Η ολλανδική κυβέρνηση πήρε τον έλεγχο των καταστημάτων της Fortis στη χώρα προς 16,8 δισ. ευρώ στις 3 Οκτωβρίου, καθώς θεώρησε ότι το αρχικό σχέδιο διάσωσής της δεν ήταν αρκετό.

Η BNP Paribas, που έχει μικρότερες ζημίες από τα ενυπόθηκα δάνεια έναντι των ανταγωνιστριών της, όπως της Deutsche Bank AG και της UBS AG, συμφώνησε τον Ιούνιο να αγοράσει το χρηματιστηριακό σκέλος της Bank of America Corp. που εξυπηρετεί τους πελάτες κεφαλαίων επιχειρηματικού ρίσκου προς 300 εκατ. δολάρια. Στις 25 Αυγούστου η γαλλική τράπεζα απέσπασε την έγκριση για την απόκτηση του 1/4 του σκέλους διαχείρισης κεφαλαίων ύψους 2,2 δισ. δολ. της Saudi Investment Bank

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Fortis θα ανασταλεί στις αγορές του Euronext, όπως ανακοινώθηκε από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς του Βελγίου. Οι μετοχές θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται μόλις οι επενδυτές της Fortis αναλύσουν την επίδραση της συμφωνίας μεταξύ της BNP Paribas και της γαλλικής κυβέρνησης, σύφμωνα με την ανακοίνωση. Οι μετοχές της Fortis υποχώρησαν πέρυσι στο Βέλγιο κατά 76%.

Την περασμένη εβδομάδα το Βέλγιο και η Γαλλία έτειναν χείρα βοηθείας στην Dexia ύψους 6,4 δισ. ευρώ και το βρετανικό κράτος ανέλαβε τον έλεγχο της Bradford & Bingley Plc, της μεγαλύτερης δανείστριας ιδιοκτητών κατοικιών της Βρετανίας.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |