Monday, October 6, 2008

Μακροπρόθεσμα τα οφέλη του σχεδίου Πόλσον

Μακροπρόθεσμα τα οφέλη του σχεδίου Πόλσον

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους χαιρέτισε την ψήφιση του αναθεωρημένου σχεδίου Πόλσον από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο στη συνέχεια επικύρωσε με την υπογραφή του σε νόμο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε το σχέδιο σωτηρίας του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος ζωτικής σημασίας «για να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία να επιβιώσει από την οικονομική καταιγίδα».

Ωστόσο τόνισε ότι χρειάζεται χρόνος για να γίνουν αντιληπτά τα οφέλη του σχεδίου, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι πέρα από την αντιμετώπιση των τρεχουσών αναγκών, το σχέδιο αναμένεται να συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της Αμερικής μακροπρόθεσμα.

Την ίδια ώρα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το Λευκό Οίκο Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε την ευχή να προστατεύσει η κυβέρνηση τους φορολογουμένους που καλούνται να χρηματοδοτήσουν αυτό το σχέδιο και τους ιδιοκτήτες που απειλούνται με κατάσχεση.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζον ΜακΚέιν σημείωσε πως το σχέδιο πρέπει «να βοηθήσει τις μεσαίες τάξεις και όχι τις εταιρείες της Wall Street».

Από την εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης επωφελούνται και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς θα αναζωογονηθούν τα δάνεια αυτοκινήτων και συγχρόνως το σχέδιο θα συμβάλλει στην δημιουργία της μαζικής αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων.

Συγκεκριμένα η General Motors ανακοίνωσε ότι η έγκριση του σχεδίου ήρθε σε μία κρίσιμη στιγμή, καθώς επιβάλλεται να τονωθεί και πάλι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να αποκατασταθεί η εισροή κεφαλαίων στην πιστωτική αγορά.

Σύμφωνα μάλιστα με επίσημα στοιχεία της βιομηχανίας αυτοκινήτων, οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τις πιστωτικές αγορές για το 90% περίπου των αγορών νέων οχημάτων.

Την ίδια στιγμή, οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα από τα δάνεια που θα λάβουν, για την δημιουργία θέσεων εργασίας και για την ενίσχυση της αγροτικής καλλιέργειας, προκειμένου να θωρακίσουν τις οικονομίες τους από την εξάπλωση της πιστωτικής κρίσης.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |