Wednesday, October 1, 2008

Σχέδιο Κομισιόν για στήριξη των τραπεζών της Ενωσης

Σχέδιο Κομισιόν για στήριξη των τραπεζών της Ενωσης

Μέτρα για την αντιμετώπιση σε κοινοτικό επίπεδο της κρίσης που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας, προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταυτόχρονα οι Βρυξέλλες κάλεσαν χθες τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, υιοθετώντας το σχέδιο των 700 δισ. ευρώ για τη διάσωση του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών θα ληφθούν υπόψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα έχουν τη μορφή νέας πρωτοβουλίας, πέραν των προγραμματισμένων προτάσεων για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος και των διεθνών οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, οι οποίες πρόκειται να εγκριθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Ο ίδιος εκπρόσωπος αρνήθηκε να αποκαλύψει τη μορφή των μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι θα υποβληθούν στη διάρκεια συνόδου υψηλού επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι με τη συμμετοχή των τεσσάρων κοινοτικών χωρών που μετέχουν στην G8 (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία,Μεγάλη Βρετανία) και των Προέδρων της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της ευρωζώνης.

Σχετικά με το αμερικανικό σχέδιο δράσης, χαρακτήρισε απογοητευτική εξέλιξη την απόρριψή του από τη βουλή των αντιπροσώπων, ενώ υπενθύμισε τις ευθύνες των Αμερικανών για την παρούσα κρίση και ζήτησε την υιοθέτησή του. Οπως είπε από το αμερικανικό σχέδιο δεν εξαρτώνται μόνοι οι αμερικανικές επιχειρήσεις αλλά και το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο όμιλος DEXIA

Εντωμεταξύ, η χρηματοπιστωτική κρίση στο Βέλγιο οξύνεται. Χθες η βελγική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου, διέσωσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του Βελγίου, το γαλλο-βελγικό όμιλο DEXIA, μπαίνοντας στο μετοχικό κεφάλαια με ρευστότητα 6,4 δισ. ευρώ.

Το Βέλγιο και η Γαλλία θα διαθέσουν από τρία δισ. και τα υπόλοιπα το Λουξεμβούργο. Ο εν λόγω όμιλος απασχολεί 28.000 εργαζόμενους, ενώ είναι ο βασικός χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Βέλγιο. Μάλιστα εκατοντάδες δήμοι είναι μέτοχοι της τράπεζας.

Ταυτόχρονα υποχρεώθηκαν σε παραίτηση ο πρόεδρος του διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, εξαιτίας των ανοιγμάτων που έκαναν στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων τα τελευταία χρόνια.

Παρά τις δύο κρατικές παρεμβάσεις και τη διάσωση αρχικά της FORTIS και στη συνέχεια της DEXIA, το βελγικό χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει σε κίνδυνο, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Ιβ Λετέρμ, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να προκύψει μέσα σε λίγες ώρες.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να επιδεικνύει ελαστικότητα στην τήρηση των κοινοτικών κανόνων περί ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα. Ετσι, μετά την κατ΄ αρχήν αποδοχή των σχεδίων διάσωσης των δύο βελγικών τραπεζών και της γερμανικής τράπεζας ενυπόθηκων δανείων HRE, έδωσε «χέρι βοήθειας» και στην Ιρλανδία, η κυβέρνηση της οποίας εγγυήθηκε για μια διετία τα χρήματα των καταθετών στις έξι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Ειναι προφανές ότι όλα αυτά τα σχέδια διάσωσης κινούνται στα όρια της νομιμότητας, εάν δεν τα υπερβαίνουν, αλλά την παρούσα στιγμή εκείνο που προέχει, όπως τονίζουν στις Βρυξέλλες, είναι η διάσωση όσων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων βρίσκονται σε κίνδυνο.

Οι Βρυξέλλες επιδεικνύουν επίσης ανοχή στη δημοσιονομική επιβάρυνση που συνεπάγονται οι κρατικές παρεμβάσεις. Μόνο στο Βέλγιο τα 7,7 δισ. ευρώ που θα δώσει η κυβέρνηση για τη διάσωση της FORTIS και της DEXIA αντιπροσωπεύουν περίπου 2,5 μονάδες του ΑΕΠ. Δεν θα υπολογιστούν, όμως, στο έλλειμμα, αλλά στο χρέος, ώστε η χώρα αυτή να αποφύγει την κοινοτική επιτήρηση.

Καινούργια δεδομένα

Η ιρλανδική κυβέρνηση, από την πλευρά της, ανακοίνωσε την απόφασή της να εγγυηθεί, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010 τα ομόλογα και τις καταθέσεις στις τράπεζες Allied Irish Banks, Bank of Ireland, Anglo Irish Bank, Irish Life and Permanent, Irish Nationwide Building Society και Educational Building Society. Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι «θα διευκολυνθεί η πρόσβαση των τραπεζών στα κεφάλαια τα οποία είναι διαθέσιμα στις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν.

«Εμπιστοσύνη» ότι οι ισπανικές τράπεζες δεν διατρέχουν «κανένα κίνδυνο» εξέφρασε, την ίδια στιγμή, ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Πέδρο Σόλμπες, διευκρινίζοντας ότι σε περίπτωση προβλήματος η ισπανική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της. Η ρευστότητα του ισπανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος «αποτελεί παράδειγμα για όλο τον κόσμο», διαβεβαίωσε ο Σόλμπες, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επεσήμανε ότι δεν ανησυχεί για την υγεία του ιταλικού χρηματοοικονομικού συστήματος. Ωστόσο, ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της ιταλικής τράπεζας UniCredit, λόγω των εκτεταμένων ζημιών.

ΝΑFTEMPORIKI

No comments:

Share |