Wednesday, October 1, 2008

Γερμανία: Σε χαμηλό 16ετίας το Σεπτέμβριο το ποσοστό ανεργίας

Γερμανία: Σε χαμηλό 16ετίας το Σεπτέμβριο το ποσοστό ανεργίας


Βραχυπρόθεσμο στήριγμα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να προσφέρουν τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες σε Γερμανία και Γαλλία. Το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία υποχώρησε σε χαμηλά 16ετίας το Σεπτέμβριο, στο 7,6%, που είναι το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 1992. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 29.000 άτομα σε μηνιαία βάση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Τα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με τα δεδομένα για τη γερμανική οικονομία, η οποία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά μετά τη δυναμική έναρξη του έτους. Υποχώρηση όμως σημείωσαν τον Αύγουστο και οι τιμές παραγωγού στη Γαλλία, κατά 0,5% σε μηνιαία βάση, για πρώτη φορά σε διάρκεια μεγαλύτερη του ενός έτους, χάρη στη μείωση των τιμών ενέργειας.

Συγκριτικά όμως με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο οι τιμές εξακολουθούν να είναι ενισχυμένες κατά 6,9%. Εάν η πτώση συνεχιστεί, τότε θα μπορούσε να ενισχύσει τα επιχειρήματα όσων ζητούν από την ΕΚΤ να μειώσει το βασικό επιτόκιό της για να αντιμετωπίσει την οικονομική επιβράδυνση.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |