Wednesday, October 1, 2008

Βρετανία: Υψηλό έλλειμμα, μηδενική ανάπτυξη

Βρετανία: Υψηλό έλλειμμα, μηδενική ανάπτυξη

Η βρετανική οικονομία δεν αναπτύχθηκε καθόλου στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Βρετανίας διπλασιάστηκε με αποτέλεσμα να διευρυνθεί στα υψηλότερα επίπεδα ενός περίπου έτους.

Επιβεβαιώνοντας τις προηγούμενες προβλέψεις, η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης παρέμεινε μηδενικός στο δεύτερο τρίμηνο - ακόμη πιο χαμηλά και από το 0,3% του πρώτου τριμήνου - εξέλιξη που ενισχύει τις πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η βρετανική οικονομία δεν παρουσιάζει καθόλου ανάπτυξη από τη συρρίκνωση των αρχών της δεκαετίας του 1990.

Επίσης, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διογκώθηκε στα 11 δισ. στερλίνες από τα 5,5 δισ. στερλίνες του πρώτου τριμήνου. Τα τριμηνιαία στοιχεία είναι τα χειρότερα εδώ και 16 έτη και ορισμένοι αναλυτές εξακολουθούν να προβλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση για τη βρετανική οικονομία.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι ήδη μεγαλύτερο του προβλεπομένου και η εθνικοποίηση δύο τραπεζών εφέτος εντείνει τις πιέσεις στα δημοσιονομικά τα οποία έχουν περιοριστεί, καθώς η οικονομική επιβράδυνση έχει επηρεάσει αρνητικά τις εισπράξεις φόρων και έχει αυξήσει τα επιδόματα ανεργίας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατηρεί αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στο 5% από τον Απρίλιο, όμως αυξάνονται οι προσδοκίες ότι θα το μειώσει την προσεχή εβδομάδα, καθώς η εμπιστοσύνη έχει κλονιστεί μετά την ανάγκη διάσωσης σε δύο από τις πιο γνωστές τράπεζες της Βρετανίας αυτό το μήνα.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |