Wednesday, October 1, 2008

Στο "μικροσκόπιο" του FBI οι Fannie και Freddie

Στο "μικροσκόπιο" του FBI οι Fannie και Freddie

Κλητεύσεις για θέματα που σχετίζονται με την εταιρική διακυβέρνηση και με τα λογιστικά βίβλία τους έχουν λάβει οι δύο «κολοσσοί» της αγοράς ενυπόθηκου δανεισμού, καθώς το FBI επεκτείνει την έρευνα του στο χρηματοπιστωτικό κλάδο.


Παραδοσιακά, η εμφάνιση μίας κρίσης συνήθως έπεται από κυβερνητικές έρευνες, καθώς όλοι αναζητούν τον ένοχο, με την ποινική έννοια του όρου.

Το ίδιο ισχύει με τους πλέον πρόσφατους στόχους των ερευνών που διεξάγουν οι αμερικανικές αρχές για την χρηματοπιστωτική κρίση, που δεν είναι άλλοι από τις «πολύπαθες» Fannie Mae (FNM) και Freddie Mac (FRE), των οποίων τα λογιστικά βιβλία και αρχεία έχουν περιέλθει στο κράτος και συγκεκριμένα στα χέρια της ομοσπονδιακού δικαστηρίου. Οι εταιρείες αυτές, που αποτελούν ορισμένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης, βρίσκονται στο μικροσκόπιο του FBI, όπως άλλωστε και άλλοι πάλαι ποτέ «κολοσσοί» σαν την Lehman Brothers, την ασφαλιστική American International Group (AIG), την χρεοκοπημένη IndyMac Bancorp και την εταιρεία ενυπόθηκων χορηγήσεων Countrywide Financial.

Συγκεκριμένα για την περίπτωση της Freddie, οι αρχές επικεντρώνονται σε «θέματα που σχετίζονται με τις λογιστικές πρακτικές της, την εταιρική διακυβέρνηση και την πληροφόρηση των επενδυτών» από τον Ιανουάριο του 2007 και έπειτα, όπως επιβεβαίωσε στις 30 Σεπτεμβρίου η ίδια η εταιρεία. Η Freddie ανέφερε πως έλαβε κλήτευση στις 26 Σεπτεμβρίου από τη Γενική Εισαγγελία του Μανχάταν, καθώς και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), στο πλαίσιο παράλληλης έρευνας. Η εταιρεία θα προσκομίσει έγγραφα και για τις δύο έρευνες.

Καλύπτοντας τις ζημιές;

"Η Freddie Mac θα συνεργαστεί πλήρως" σημείωσε η εταιρεία. Πάντως, και η Fannie ανέφερε –σε σχετική ανακοίνωση- πως έχει λάβει κλήτευση από τις αρχές.

Στη διάρκεια του έτους, συνολικά 26 εταιρείες, που διαδραμάτισαν ρόλο στη ροή των γεγονότων που γέννησε η κρίση, έχουν βρεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών, που συνήθως ψάχνουν για ίχνη απάτης. Η SEC και το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκαν να σχολιάσουν για τις έρευνες. Μάλιστα, το FBI μοιάζει να έχει διευρύνει τις έρευνες τους –πέραν των εταιρειών χορηγήσεων ενυπόθηκων δανείων- στις επενδυτικές τράπεζες και πρωτίστως σε όσες είχαν δημιουργήσει δομημένα προϊόντα από επισφαλή δάνεια. Σε μία τέτοια υπόθεση εμπλέκεται η Bear Stearns, καθώς δύο πρώην managers της συνελήφθησαν τον Ιούνιο με την κατηγορία της χρηματιστηριακής απάτης και όχι μόνο.

Μέχρι πριν από 10 μήνες, δημοσιεύματα ήθελαν την Fannie να έχει «μασκαρέψει» πιθανές ζημιές από επισφαλή δάνεια, μέσω σύνθετων λογιστικών μεθόδων. Τόσο η Fannie, όσο και η Freddie αναγκάστηκαν να επαναδιατυπώσουν τις οικονομικές καταστάσεις τους, μετά από παρατυπίες που ανακάλυψαν οι ομοσπονδιακές αρχές στα βιβλία τους.

Ποινικά αδικήματα

Πάντως, αρκετά μέλη του Κογκρέσου, μεταξύ των οποίων και μέλη της δικαστικής επιτροπής της Γερουσίας, έχουν προτρέψει το FBI στο να ακολουθήσει περισσότερο επιθετικές τακτικές απέναντι σε μεγάλους «παίκτες» της κρίσης. «Εάν κάποιοι έχουν μαγειρέψει τα βιβλία τους, χειραγώγησαν μετοχές και γενικά έκαναν πράγματα που δεν έπρεπε, τότε αυτοί θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι» δήλωσε ο γερουσιαστής Patrick Leahy που τυγχάνει επικεφαλής της δικαστικής επιτροπής κατά συνάντηση που είχε με το FBI στις 17 Σεπτεμβρίου". Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «και εικάζω πως κάθε Αμερικανός πολίτης –ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης- θα θέλει να τους δει να λογοδοτούν».

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, John McCain, κάνει ό,τι μπορεί για να ρίξει την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι δύο εταιρείες στους Δημοκρατικούς. Κατά την πλέον πρόσφατη τηλεοπτική διαφήμιση τους, ο McCain κατηγορεί τον αντίπαλο του Barack Obama, για αδυναμία να δράσει όταν κατέρρευσαν οι δύο εταιρείες. Στο σποτ αναφέρεται πως ο McCain «αγωνίστηκε για να μπει έλεγχος στις Fannie και Freddie, ενώ ο Obama παρέμεινε σιωπηλός».

Στη διαφήμιση βέβαια δεν αναφέρεται η σχέση του McCain με τις δύο ταιρείες. Από το 2000 και έπειτα, ο πρόεδρος της εταιρείας που επιμελείται την καμπάνια του McCain, Rick Davis, έλαβε το ποσό των 2 εκατ. δολαρίων από την Freddie. Μάλιστα, από τα τέλη του 2005 ή τις αρχές του 2006, η Freddie του κατέβαλλε το ποσό των 15.000 δολαρίων το μήνα. Τόσο η Freddie, όσο και η Fannie έδιναν στον Davis το ποσό των 30.000 δολαρίων μηνιαίως από το 2000-2005 για τη λειτουργία οργάνωσης που προωθούσε την αγορά κατοικίας.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |