Friday, September 19, 2008

Τρ. Κύπρου - Marfin PB: Εξαιρετικά υγιείς οι ισολογισμοί, λέει η Citi

Τρ. Κύπρου - Marfin PB: Εξαιρετικά υγιείς οι ισολογισμοί, λέει η Citi

Συμπάσχει όπως φαίνεται, σύμφωνα με νέα έκθεση της Citigroup, η Τράπεζα Κύπρου στην πτώση των ρωσικών τραπεζών που άγγιξε το 40% σε μία εβδομάδα, χάνοντας 17% σε πέντε μέρες και 25% σε δύο εβδομάδες. Το ίδιο και η Marfin Popular Βank η οποία αν και έχασε μόλις 5% την τελευταία εβδομάδα, έφτασε συνολικά το 12% σε απώλειες μέσα σε 10 μέρες. Κακώς! Φωνάζει η Citigroup.
O κυπριακός τραπεζικός κλάδος είναι εξαιρετικά υγιής με χαμηλή μόχλευση και ισχυρή ρευστότητα και δεν θα πρέπει τα τρέχοντα προβλήματα της Ρωσίας να τις επηρεάσουν καθώς δεν αναμένεται όλα αυτά να οδηγήσουν σε απότομη προσγείωση την πραγματική οικονομία της Ρωσίας. Ετσι, η αμερικάνικη τράπεζα επαναλαμβάνει την σύσταση buy τόσο για την Τράπεζα Κύπρου, όσο και για την Marfin, θέτοντας τιμή στόχο τα 13 ευρώ και τα 8 ευρώ αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά τις καταθέσεις των δύο τραπεζών, μόνο τα 4 δισ ευρώ από το σύνολο των 25 δισ ευρώ καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, έχουν «σχέση» με την Ρωσία. Στην Marfin μόνο τα 3 δισ ευρώ των καταθέσεων που συνολικά φτάνουν τα 11 δισ ευρώ, έχουν «σχέση» με τη Ρωσία. Τα κεφάλαια λοιπόν που «σχετίζονται» με την Ρωσία στην Κύπρο είναι εξαιρετικά μικρά την στιγμή που τα ξένα αποθεματικά του κυπριακού κράτους αγγίζουν τα 555 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Αυγούστου.

Επιπλέον, οι δύο κυπριακές τράπεζες έχουν καταφέρει να ξεφύγουν της πιστωτικής κρίσης καθώς παρουσιάζουν εξαιρετικά υγιείς ισολογισμούς και πλεόνασμα ρευστότητας. Οποτε δεν αναμένεται να υπάρξουν «άσχημα» νέα από τις δύο αυτές τράπεζες.

REPORTER.GR

No comments:

Share |