Friday, September 19, 2008

Οι νέες πτυχές του σχεδίου διάσωσης από FED-Paulson

Οι νέες πτυχές του σχεδίου διάσωσης από FED-Paulson

Σχέδιο για τη διάσωση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος πρότειναν ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Henry Paulson και ο Πρόεδρος της FED Ben Bernanke. Σύμφωνα με το σχέδιο θα δημιουργηθεί ένας νέος οργανισμός στον οποίο θα μεταφέρονται τα προβληματικά στοιχεία από τους ισολογισμούς των αμερικανικών χρηματοοικονομικών εταιρειών.
Μέλη του Κογκρέσου συναντήθηκαν με τους Paulson και Βernanke χθες στην Ουάσινγκτον και δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να περάσουν σε μικρό χρονικό διάστημα τη σχετική νομοθεσία.

Το νέο μέτρο για την διάσωση των εταιρειών από την κρίση στοχεύει στην «απομάκρυνση» όλων των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, και την τόνωση της ρευστότητας των βραχυπρόθεσμων τίτλων υψηλής φερεγγυότητας (money market funds).

Οι αναλυτές εκτιμούν το εν λόγω σχέδιο είναι στην ουσία η παραδοχή εκ μέρους των Paulson και Bernanke ότι όλες οι προηγούμενες προσπάθειες για τη στήριξη της πιστωτικής αγοράς και της αγοράς κατοικίας απέτυχαν.

Τα νέα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας ου χρηματοπιστωτικού συστήματος περιλαμβάνουν την αγορά τίτλων των Fannie Mae και Freddie Mac, από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ . Η Fed πρόκειται να αγοράσει τίτλους, ενώ θα προχωρήσει σε δανεισμό των τραπεζών για την αγορά βραχυπρόθεσμων χρεογράφων

Η αγορά μετοχών των πολύπαθων Fannie και Freddie Mac θα πραγματοποιηθεί μέσω ανταγωνιστικών δημοπρασιών κατά τη διάρκεια των ερχόμενων εβδομάδων. Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση του διοικητή και των υπολοίπων αξιωματούχων της Fed χθες το βράδυ, προκειμένου να εκπονήσουν ένα ευρύ πρόγραμμα για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης.

Σε διαδικασία οριστικοποίησης βρίσκεται και το κυβερνητικό σχέδιο αγοράς των προβληματικών ενυπόθηκων από τους τραπεζικούς ομίλους, σύμφωνα με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών Henry Paulson. Ωστόσο, επειδή το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πολλές πτυχές και διαδικασίες, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες, αφού αναμένει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου μέσα στο σαββατοκύριακο.

Τέλος, ένα νέο προσωρινό πρόγραμμα εγγυήσεων για τα αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων (money market funds) ανακοίνωσε πριν από λίγο το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών. «Τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων παίζουν ένα σημαντικό ρόλο ως αποταμιευτικό και επενδυτικό όχημα για Αμερικανούς πολίτες», επισημαίνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. «Αποτελούν επίσης βασική πηγή χρηματοδότησης για τις κεφαλαιακές αγοράς και τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα. Η διατήρηση της εμπιστοσύνης στη συγκεκριμένη βιομηχανία είναι κρίσιμη για την προστασία της ακεραιότητας και ισορροπίας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.»

Μπους: Καλεί όλους σε συνεργασία για την αντιμετώπιση της κρίσης

«Οι πρωτοφανείς συνθήκες επιβάλλουν και πρωτοφανείς λύσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, George Bush κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παρέθεσε μετά την ανακοίνωση νέων παρεμβάσεων από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και τη Fed.

Ο Μπους χαρακτήρισε απαραίτητες τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης. Σημείωσε πως το σχέδιο θα ενισχύσει και θα επαναφέρει σε τροχιά κίνησης σε ένα σημαντικό βαθμό το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Απηύθυνε ακόμη έκκληση σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλακινούς για συνεργασία από κοινού, προκειμένου να επιτευχθεί ουσιαστική λύση.

Τέλος, τόνισε πώς οι εμπλεκόμενοι σε παράνομες συναλλαγές θα διώκονται και χαρακτήρισε υψίστης σημασίας την ανάγκη εκσυγχρονισμού των κανονισμών της αγοράς.

REPORTER.GR

No comments:

Share |