Friday, September 19, 2008

Εκτεθειμένοι οι πελάτες προϊόντων εγγυημένου κεφαλαίου της Lehman Brothers

Εκτεθειμένοι οι πελάτες προϊόντων εγγυημένου κεφαλαίου της Lehman Brothers

Στον αέρα βρίσκονται , δεκάδες πελάτες της Citibank Ελλάδος η οποία έχει διαθέσει σε πελάτες private banking αλλά και σε επενδυτές γενικότερα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου ή αμοιβαία της Lehman Brothers η οποία χρεοκόπησε. Βέβαια δεν έχει διαθέσει σε πελάτες προϊόντα της Lehman μόνο η Citibank αλλά και η Eurobank και η Alpha bank.
Τις τελευταίες ημέρες η Citibank Ελλάδος έχει κατακλυστεί από πολλούς πελάτες οι οποίοι ζητούν άμεση ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Από τα καταστήματα αναφέρουν ότι η τα προϊόντα μπορεί να χαρακτηρίζονται εγγυημένου κεφαλαίου αλλά εγγυητής δεν είναι η Citibank αλλά η Lehman Brothers.

Οι πελάτες διαμαρτύρονται και δικαιολογημένα καθώς την συμφωνία αγοράς ενός προϊόντος εγγυημένου κεφαλαίου την έκλεισαν με την Citibank.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι θα χάσουν τα χρήματα τους οι κάτοχοι αυτών των προϊόντων ή θα βρεθεί μια λύση;

Στο θέμα αυτό έχει παρέμβει και η ΤτΕ με στόχο να προστατεύσει το συνολικό συμφέρον.

Αν δεν υπάρξει κάποιος νέος αγοραστής για μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Lehman Brothers είναι πολύ πιθανό να χαθούν σημαντικά κεφάλαια.

Παρ΄ όλα αυτά ΤτΕ και Citibank Ελλάδος αλλά και άλλες τράπεζες θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μια λύση για τους κατόχους των προϊόντων εγγυημένου κεφαλαίου.

Οι άμεσες θέσεις των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ περιορισμένες ωστόσο πόσες τράπεζες είχαν swaps με την Lehman Brothers ;

Κάποιες μεγάλες ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες είχαν μεγάλες θέσεις σε swaps.

Επίσης ανακύπτει και ένα ευρύτερο θέμα. Οι καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες σε δολάρια , επιταγές προς είσπραξη σε δολάρια ήκαι επενδύσεις σε ομόλογασε δολάρια που έχουν εκδώσει αμερικανικές τράπεζες ,υπόκεινται στον κίνδυνο της παύσης πληρωμών λόγω πτώχευσης ,στην περίπτωση αυτή τι θα κάνει η ελληνική Τράπεζα αφού όλα αυτά είναι ανασφάλιστα (ασφαλίζονται μέχρι100 χιλιάδες δολάρια )

REPORTER.GR

No comments:

Share |