Friday, August 8, 2008

Ρωσία: Πτώση ρεκόρ στο χρηματιστήριο και στο ρούβλι

Ρωσία: Πτώση ρεκόρ στο χρηματιστήριο και στο ρούβλι

Ημέρα σημαντικών απωλειών για τη Ρωσία, με το ρούβλι να κατρακύλησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3 ½ ετών, έναντι του ευρώ και του δολαρίου, και των ρωσικό χρηματιστήριο να κλείνει με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων 22 μηνών.Σημαντική επίδραση στη σημερινή πτώση είχαν οι ανησυχίες που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι ο πόλεμος έχει ήδη αρχίσει στην περιοχή της Νότιας Ουσετίας στη Γεωργία.

Επιπλέον, ο βαθμός κινδύνου των ομολόγων ανέβηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο, ύστερα από τις δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού εσωτερικών ότι οι πόλεις Gori και Kareli, της νότιας Ουσετίας, βομβαρδιστήκαν από μαχητικά αεροσκάφη.

Το ρούβλι υποχώρησε κατά 1,3% έναντι των ευρώ και δολάριο. Η ισοτιμία αυτή, με το ρούβλι έναντι ευρώ-δολαρίου, είναι ένας μηχανισμός που έχει δημιουργηθεί, ώστε να προστατεύει την πορεία των ρωσικών εξαγωγών από τις έντονες διακυμάνσεις του ρωσικού νομίσματος.

Σημαντική πτώση είχε και το ρωσικό χρηματιστήριο, με τις εταιρείες ενέργειας να πρωταγωνιστούν στην υποχώρηση. Οι μετοχές της Rosneft, υποχώρησαν κατά 4,5%, διευρύνοντας κατά 12% τις απώλειες της εβδομάδας, η Lukoil υποχώρησε κατά 4,1%, ενώ ο κλάδος της ενέργειας σημείωσε υποχώρηση ρεκόρ κατά 55%.

REPORTER.GR

No comments:

Share |