Friday, August 8, 2008

Στα 115,20 δολάρια το αργό ...

Στα 115,20 δολάρια το αργό ...

Συνέχισε την καθοδική πορεία που έχει ξεκινήσει από τις 11 Ιουλίου το αργό, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο και τις εβδομαδιαίες απώλειες του, λόγω της μειωμένης ζήτησης που προκαλεί αφενός η αρνητική οικονομική συγκυρία, αφετέρου η καλοκαιρινή περίοδος που διανύουμε. «Βαρίδι» της σημερινής πτώσης αναδείχθηκε για ακόμα μια φορά η ανάκαμψη του δολαρίου, καθώς και το γεγονός ότι αποκλιμακώθηκαν οι ανησυχίες που προκάλεσε έκρηξη σε πετρελαιαγωγό στην Τουρκία.
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για το Σεπτέμβριο υποχώρησε σε χαμηλά 3 μηνών, κλείνοντας κατά 4,82 δολάρια, ή 4%, στα 115,20 δολάρια το βαρέλι ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ σημείωσε απώλειες 3,81% κλείνοντας στα 112,48 δολάρια το βαρέλι.

Το αργό υποχώρησε κοντά 31 δολάρια ή 20% από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγράψει ενδοσυνεδριακά στις 11 Ιουλίου, ενώ οι απώλειες της εβδομάδας αγγιξαν το 7,9%.

Τη μεγαλύτερη πτώση οχτώ ετών σημειώνει το ευρώ έναντι του δολαρίου, ύστερα από τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean-Claude Trichet, ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε τροχιά επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση των «στοιχημάτων» υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους.

Η ισοτιμία ευρω-δολαρίου διαμορφώνεται στο 1,5017, με πτώση 2%, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 5 Μαρτίου, ενώ χθες ήταν στο 1,5325.

Το δολάριο ενισχύεται κατά 0,8% και έναντι του ιαπωνικού γιεν, αφού διαμορφώνεται με ισοτιμία 110,275 γιεν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Strategic Energy & Economic Research, Michael Lynch, «το πετρέλαιο ήταν ένας μικρός παράδεισος όταν το δολάριο και οι κεφαλαιαγορές σημείωναν σημαντική πτώση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, η κατανάλωση καυσίμων στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 2,6% για τον Ιούλιο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα αποθέματα πετρελαίου την προηγούμενη εβδομάδα σημείωσαν ανοδο κατά 1,61 εκατ. βαρέλια, δηλαδή 0,6%.

Η βενζίνη σε συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 2,4% στα 2,9316 δολάρια ανά γαλόνι, πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό κάτω από τα 3 δολάρια.

Σύμφωνα με έρευνα μεταξύ 35 αναλυτών που διενήργησε το δίκτυο Bloomberg, το 37% εξ αυτών εκτιμούν νέα πτώση του αργού την επόμενη εβδομάδα.

REPORTER.GR

No comments:

Share |