Friday, August 8, 2008

Κάντο όπως ο... Warren Buffet!

Κάντο όπως ο... Warren Buffet!

Μπορεί η «αξία» να έχει ξεχαστεί κάπως το τελευταίο διάστημα σε ότι αφορά τις μετοχές, και η «ανάπτυξη» να είναι αυτή που έχει τραβήξει τα επενδυτικά βλέμματα, όμως σύντομα αναμένεται να του δούμε την επιστροφή των μετοχών αξίας, όπως σημειώνει σε νέο report της η Citigroup με τίτλο «Return Of Value».
H αξία και οι ελκυστικές αποτιμήσεις των μετοχών, βεβαίως αφορούν ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο έχει την πολυτέλεια ενός μακρόχρονου επενδυτικού ορίζοντα. Ωστόσο, εδώ προκύπτει η ερώτηση: Θα εμπιστευόσασταν τις αποταμιεύσεις σας στον Warren Buffet; Αυτός είναι ίσως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των μετοχών «αξίας», ο οποίος όμως έχει την δυνατότητα να επιμηκύνει τον επενδυτικό του ορίζοντα. Αν και είναι ακόμη νωρίς να αγκαλιάσουμε πλήρως αυτήν την επενδυτική στρατηγική, όπως τονίζει η Citigroup, η «αξία» σίγουρα δεν έχει πεθάνει και αυτό θα το δούμε πάρα πολύ σύντομα.

Προς το παρόν δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι ούτε για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης, ούτε για την εταιρική κερδοφορία αλλά ούτε και για τον μοχλευμένο χρηματοοικονομικό κλάδο. Μπορούμε όμως να αρχίσουμε να κοιτάμε τις μετοχές «αξία» με περισσότερη αισιοδοξία, να αυξήσουμε έτσι τις τοποθετήσεις μας σε αυτές όμως να το συνδυάσουμε με το χαρακτηριστικό των ισχυρών ισολογισμών και των γενναίων μερισμάτων. Αλλωστε μία «φθηνή» μετοχή μπορεί να είναι μία καλή επένδυση όμως δεν αποτελεί και απαραίτητα και το καλύτερο trade, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Citigroup.

Σήμερα υπάρχει πληθώρα μετοχών «αξία» στην αγορά, είτε μέσω ελκυστικών μερισματικών αποδόσεων είτε μέσω ναυαγισμένων p/e. Με τις ευρωπαϊκές μετοχές να έχουν χάσει πάνω από 30% τους τελευταίους 12 μήνες και με το P/e της αγοράς στο 10, ίσως και να είναι μία πολύ λογική στιγμή να αρχίσουμε να ψάχνουμε τι θα ...ψωνίσουμε.

Στην καταλληλότητα της στιγμής βοηθά και η ωρίμανση του κύκλου επιβράδυνσης της κερδοφορίας καθώς και η αναζωπύρωση των deals και το ότι ήδη βρισκόμαστε σε ένα bear market rally. Ομως η bear market δεν τελειώνει και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει την τελευταία της λέξη. Ωστόσο, ο πάτος της αγοράς είναι σίγουρα πλέον πίσω μας κι έτσι οι μετοχές «αξία» που συνδυάζουν το ασφαλές χαρακτηριστικό ενός δυνατού ισολογισμού, θα αρχίσουν σύντομα να γίνονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

Οι μετοχές λοιπόν οι οποίες «μυρίζουν» αξία σύμφωνα με την Citigroup και συνδυάζουν φθηνές αποτιμήσεις και ισχυρά θεμελιώδη είναι οι : Bouyges, BP, Royal Dutch Shell, MAN, Prudential, Total, WPP Group, AstraZeneca, SAP, Vodafobe, Vivendi, Anglo American, Telefonica, ThyssenKrupp, Yara Interantional, ENI, Teliasonera, Banco Santader, Pearson, StatoilHydro, Restricted και Deutsche Boerse.

REPORTER.GR

No comments:

Share |