Monday, July 14, 2008

Το νέο θύμα της πιστωτικής κρίσης στην αγορά των ΗΠΑ

Το νέο θύμα της πιστωτικής κρίσης στην αγορά των ΗΠΑ

Δίχως τέλος φαίνεται να είναι τα προβλήματα στην πιστωτική αγορά των ΗΠΑ, η οποία ανέδειξε χθες το νέο «θύμα» της, την IndyMac Bank, με έδρα την Καλιφόρνια, έναν από τους μεγαλύτερους ενυπόθηκους πιστωτές, η οποία κατέρρευσε προχθές, υποκύπτοντας στην πίεση του αυστηρότερου δανεισμού, της ελεύθερης πτώσης των τιμών στέγης και των αυξανόμενων κατασχέσεων.


Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον.
Τα περιουσιακά στοιχεία της IndyMac Bank δεσμεύθηκαν με εντολή των επιθεωρητών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να καθίσταται η δεύτερη τράπεζα αυτής της κατηγορίας που πτωχεύει στη διαδρομή της αμερικανικής οικονομικής ιστορίας μετά την Continental Illinois National Bank το 1984.

Γενικότερα, στο χρηματοοικονομικό τομέα των ΗΠΑ, αποτελεί τον πέμπτο οργανισμό που υποκύπτει στην πιστωτική κρίση, αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια και να παραμείνει βιώσιμη σε μία από τις χειρότερα πληγείσες Πολιτείες των ΗΠΑ -την Καλιφόρνια- από την κατάρρευση της αγοράς στέγης.

Οι καταθέτες της IndyMac απέσυραν περισσότερα από 1,3 δισ. δολάρια τις τελευταίες ένδεκα ημέρες, ενώ ο βασικός ρυθμιστής της τράπεζας θεωρεί ότι η IndyMac είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καταθετών και συνεπώς μετέφερε τις δραστηριότητές της στη Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), η οποία και θα αναζητήσει αγοραστή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εξαγορά της IndyMac αναμένεται να κοστίσει μεταξύ 4 έως 8 δισ. δολαρίων. Οι καταθέτες με ποσά έως 100.000 δολαρίων ο καθένας έχουν ασφαλιστική κάλυψη, όμως περί τις 10.000 άτομα έχουν ανασφάλιστα ποσά, τα οποία υπολογίζονται σε 1 δισ. δολάρια, τη στιγμή που η τράπεζα ανέστειλε τη λειτουργία της.

Μαζικές ρευστοποιήσεις

Και όλα αυτά μία ημέρα αφότου οι δύο μεγαλύτεροι οργανισμοί χρηματοδότησης ενυπόθηκου δανεισμού των ΗΠΑ, Fannie Mae και Freddie Mac, «λύγισαν», με τη μετοχή τους να καταγράφει τη χειρότερη ημερήσια πτώση όλων των εποχών, εν μέσω φημολογιών για αδύναμη οικονομική κατάσταση και ανάγκη κυβερνητικής οικονομικής στήριξης, προκαλώντας έτσι μαζικές ρευστοποιήσεις στις αγορές.

Την ίδια ώρα, προστίθεται ακόμη ένα «θύμα» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Βρετανία, η ιδιωτική χρηματοοικονομική εταιρεία Dawnay Day, με υπό διαχείριση ενεργητικό αξίας 4 δισ. δολαρίων και με αρκετά εισηγμένα ευρωπαϊκά ταμεία ακινήτων. Οι διαχειριστές της αναμένεται να διοριστούν σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα Τύπου.

Κίνηση βαρόμετρο

Στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να καθησυχάσουν τους επενδυτές εν αναμονή της σημερινής έκδοσης βραχυπρόθεσμου χρέους ύψους 3 δισ. δολαρίων από τη Freddie Mac, η οποία θα αποτελέσει βαρόμετρο ως προς την όρεξη της αγοράς για χρεόγραφα του αμερικανικού κολοσσού.

Η εφημερίδα «Washington Post» ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι οτιδήποτε λιγότερο από μία επιτυχημένη πώληση των χρεογράφων θα μπορούσε να θέσει νέα ερωτηματικά για το πόσο διατεθειμένη είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να στηρίξει τόσο τις Freddie και Fannie όσο και άλλους προβληματικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, επιμένει ότι, εάν οι δύο οργανισμοί χρειάζονται διάσωση, το σχέδιο ενδεχομένως να μην ωφελήσει τους μετόχους των δύο εταιρειών, σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ. Επικαλούμενη πηγές, η εφημερίδα ανέφερε ότι πιθανή παρέμβαση από την κυβέρνηση Μπους μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα το πρωί.

Εκπρόσωπος όμως του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε το δημοσίευμα «σκόρπιες φημολογίες». Ο Πόλσον άλλωστε άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να εθνικοποιήσει τις δύο εταιρείες που χρηματοδοτούν περίπου το ήμισυ των αμερικανικών ενυπόθηκων δανείων.

Η WSJ ανέφερε ότι ο Πόλσον δεν επιθυμεί παροχή βοήθειας προς τους μετόχους των Fannie Mae και Freddie Mac, επειδή μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη ανάληψη ρίσκου εν αναμονή κυβερνητικού «δικτύου ασφαλείας».

Αντίστοιχη στάση είχε υιοθετήσει ο Πόλσον και στην παρέμβαση της Bear Stearns, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος της κυβέρνησης στη διευκόλυνση της πώλησης της εταιρείας ήταν απαραίτητος μόνο για να εμποδίσει μία εξάπλωση της κρίσης στην ευρύτερη οικονομία και όχι για να βοηθήσει τους μετόχους.

Μία παρέμβαση όμως θα μπορούσε να ωφελήσει τους κατόχους ομολόγων, αφού ενισχύει την αντίληψη της κρατικής βοήθειας προς τις επιχειρήσεις. Στο μεταξύ, η Ρωσία, η οποία κατέχει χρέος αξίας 100 δισ. δολαρίων από αμερικανικούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων χρεόγραφα των Fannie και Freddie, ανακοίνωσε προχθές ότι θα διατηρήσει το χρέος.

Ο Μπάρακ Ομπάμα

Επιφυλακτικός όμως ως προς τα βήματα οικονομικής βοήθειας των δύο κολοσσών εμφανίστηκε και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό αξίωμα, Μπάρακ Ομπάμα, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι συνετά βήματα από την αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσαν να σταθεροποιήσουν τις Fannie και Freddie, όμως είπε ότι «προτού ληφθούν μέτρα θα πρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των πραγμάτων».

Θεωρεί ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύφεση» και δεσμεύθηκε να διασφαλίσει τη ρευστότητα στην αγορά στέγης, αφού πιστεύει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στη συγκεκριμένη αγορά. Στο ερώτημα εάν τάσσεται υπέρ της διάσωσης των Freddie Mac και Fannie Mae, ο Ομπάμα εμφανίστηκε επιφυλακτικός, απαντώντας ότι το θέμα αυτό έχει διαφορετικούς ορισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, η Φέντεραλ Ριζέρβ, σε μία προσπάθεια να θέσει τέρμα στις καταχρηστικές πρακτικές δανεισμού, θα άρει τις ποινές προεξόφλησης σε ορισμένα υψηλού κόστους ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, οι οποίες καθιστούν πιο δύσκολο για τους καταναλωτές να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, σύμφωνα με προσκείμενες πηγές.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |