Monday, July 14, 2008

Βαριές καμπάνες ΕΚ

Βαριές καμπάνες ΕΚ


Βαριά διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους €180 χιλ. επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις εταιρείες Commercial Value και Electricplus την περασμένη βδομάδα για συναλλαγή εντός κλειστής περιόδου και για μη προσκόμιση στοιχείων, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο €100 χιλ. στην ελληνική ασφαλιστική εταιρεία Commercial Value γιατί προχώρησε σε πώληση μετοχών της Universal Bank κατά τη διάρκεια κλειστής περιόδου ενώ, δεν πήρε ούτε σχετική άδεια.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρεία προχώρησε σε ενέργειες που συνιστούν παράβαση του εδαφίου 1 του άρθρου 5 6 και 7 της οδηγίας 5/2005 της Επιτροπής αναφορικά με τον Κώδικα Συμπεριφοράς Συμβούλων και Σχετιζόμενων Προσώπων και του άρθρου 13 του περί των πράξεων Προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες και των Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς. Η εταιρεία στις 6.6.2008 κατά τη διάρκεια κλειστής περιόδου ενώ κατείχε το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Universal Bank πούλησε 1,1 εκ. μετοχές του εκδότη, ενώ σύμφωνα με τον εκδότη δε ζήτησε άδεια για να προχωρήσει σε αυτή τη συναλλαγή.

Στην απόφαση της η Επιτροπή έλαβε υπόψη τη σοβαρότητα που αποδίδει ο νομοθέτης σε τέτοιου είδους παραβάσεις, στο μεγάλο όγκο μετοχών που πουλήθηκαν χωρίς να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη άδεια, αλλά και στο γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν είχε υποβάλει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα πώλησης των μετοχών και ούτε κρίθηκε ότι υπάρχει λόγος για άμεση πώλησή τους.

Όσον αφορά την Electricplus, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε διοικητικό πρόστιμο €80 χιλ. αναφορικά με τη μη προσκόμιση στοιχειών κατόπιν αιτήματος συλλογής πληροφοριών. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή στα πλαίσια έρευνας που διεξάγει σε σχέση με παραβάσεις του νόμου κατάχρησης της αγοράς απέστειλε στην εταιρεία αίτημα συλλογής ζητώντας τη προσκόμιση στοιχείων αλλά η εταιρεία δεν υπέβαλε τις πληροφορίες. Παράλληλα, η Επιτροπή προχώρησε στην επιβολή ημερήσιου διοικητικού προστίμου €800 για κάθε μέρα συνέχισης της παράβασης.

Η Επιτροπή έλαβε υπόψη στην απόφαση της το γεγονός ότι η προσκόμιση στοιχείων βοηθά το έργο της και η μη παροχή πληροφοριών πλήττει καίρια την ικανότητα της να διεξάγει έρευνες. Σύμφωνα με την Επιτροπή, έρευνες σε σχέση με παραβάσεις του νόμου κατάχρησης της αγοράς, αποσκοπούν στην εξασφάλιση τη ακεραιότητας της αγοράς χρηματοπιστωτικών μέσων και την ομαλή λειτουργία της.

Η ΕΚ έλαβε τις αποφάσεις για τα δύο πρόστιμα στις 7 Ιουλίου και τις ανακοίνωσε στις 11 Ιουλίου, με χρονική υστέρηση τεσσάρων ημερών.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |