Monday, July 14, 2008

Ελαφρώς ανοδικά έκλεισε το αργό, στα 145,18 δολάρια

Ελαφρώς ανοδικά έκλεισε το αργό, στα 145,18 δολάρια

Ελαφρώς ανοδικά έκλεισε το αργό στον απόηχο των απεργιών των εργαζομένων της κρατικής πετρελαιοπαραγωγικής εταιρείας της Βραζιλίας, που απειλεί τα παγκόσμια αποθέματα τους. Στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης το αργό κινήθηκε κάτω από τα 144 δολάρια το βαρέλι εξαιτίας της ενίσχυσης του δολαρίου έναντι του ευρώ, και του σχεδίου διάσωσης των Freddie Mac και Fannie Mae που σχεδιάζει η αμερικανική κυβέρνηση. Παρόλα αυτά η πορεία του δολαρίου ανετράπη, ενισχύοντας μέταλλα και αργό.
Το συμβόλαιο του Αυγούστου για το αμερικανικό αργό διαμορφώθηκε στα 145,18 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας ανοδο κατά 0,13%. Το αντίστοιχο του μπρεντ κινήθηκε πτωτικά κατά 0,49% στα 143,67 δολάρια το βαρέλι στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Σε πενθήμερη απεργία προχώρησαν οι εργαζόμενοι στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Petrobras, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βραζιλίας και οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μείωση της ημερήσιας παραγωγής της χώρας στο ήμισυ είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη.

Το συνδικάτο εκπροσωπεί περίπου 4.500 εργαζόμενους στην Campos Basin, όπου παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου στη Βραζιλία, ήτοι ποσοστό περίπου 70%.

Αρση των περιορισμών εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου ζήτησε ο Bush

Την ανάγκη για αναπροσαρμογή των περιορισμών σχετικά με την εξόρυξη του πετρελαίου που βρίσκεται στις παράκτιες περιοχές της βόρειας Αμερικής έθεσε στην ομιλία του στο Κογκρέσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, George Bush.

Ο Bush, απέδωσε το ράλι των τιμών του πετρελαίου στη νομοθεσία του 1982, που απαγόρευε την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του πετρελαίου στις αμερικανικές ακτές του Ατλαντικού και του Ειρηνικού, καθώς και αυτών στο κόλπο του Μεξικού.

Ύστερα από την ομιλία του Bush, μένει να ψηφιστεί από το Κογκρέσο ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η νέα νομοθεσία που να επιτρέπει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Στα 300 δολ. το βαρέλι «βλέπει» ο Τσάβες το πετρέλαιο

Στα 300 δολ. το βαρέλι «βλέπει» την τιμή του πετρελαίου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, σε περίπτωση που η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Exxon Mobil «παγώσει» ξανά περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας σε μια διένεξη για ένα εθνικοποιημένο πετρελαϊκό πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι η Exxon είχε πετύχει δικαστική απόφαση για το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων αξίας 12 δισ. δολαρίων τα οποία ανήκαν στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, αφότου η χώρα αυτή του ΟΠΕΚ ανέλαβε ένα πετρελαϊκό πρόγραμμα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξάνοντας την ένταση με τις ΗΠΑ και βοηθώντας να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου.

Ωστόσο, δικαστήριο του Λονδίνου ανέτρεψε το προσωρινό «πάγωμα» από την Exxon, όμως ο Τσάβες εκτιμά πως η εταιρεία μπορεί να κινήσει και άλλες διαδικασίες κατά της Βενεζουέλας.

REPORTER.GR

No comments:

Share |